Pregled prvog dana
159

Danas drugi dan zanimljive konferencije u organizaciji festivala Garden of Dreams

D. J.
Foto: Press
U Sarajevu je jučer počela konferencija "Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“, koju organizuje Garden of Dreams festival i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Ovaj događaj predstavlja priliku za susret i konstruktivni dijalog donosilaca odluka, predstavnika kreativnih i kulturnih industrija, kako iz čitave BiH, tako i iz regiona, u cilju građenja javno-privatnog partnerstva, te ukazivanja na značaj koji kreativne industrije imaju za jačanje ekonomije i obogaćivanje turističke ponude. Konferenciju su otvorili osnivač Garden of Dreams festivala Renad Čelik, Armin Šestić iz Asocijacije Zora Zenica, Esma Numanović, Press Officer u Ambasadi Nizozemske, te Ivan Petrović, predsjednik Upravnog odbora Exit Festivala Novi Sad.

"Garden of Dreams konferencija je jedinstvena prilika da pokažemo kako možemo izgraditi uspješno javno -privatno partnerstvo. Kao najbolji regionalni festival elektronske muzike iz 2019. godine (nagrada Ambasador), želimo nastaviti tamo gdje smo stali, u nadi da će nas podržati donosioci odluka u našem nastojanju da poboljšamo turističku ponudu, a samim tim i budžet Kantona Sarajevo. Nudimo priliku i otvoreni smo za saradnju u cilju ostvarivanja javnog interesa“, kazao je Renad Čelik, osnivač festivala Garden o f Dreams.

Ivan Petrović, predsjednik Upravnog odbora novosadskog festivala Exit, obratio se s riječima podrške festivalu Garden of Dreams i nastojanjima organizatora da ovaj događaj doprinese turističkom razvoju Kantona Sarajevo.

"Iz iskustva znam koliko dobrobiti jedan ovakav festival donosi za razvoj lokalne zajednice. Dovoljno je reći samo da su za vrijeme Exita svi smještajni kapaciteti u Novom Sadu rasprodani, lokalno stanovništvo se seli kod rodbine i prijatelja van grada kako bi izdali stanove i kuće, restorani, kafići i sve druge turističke atrakcije dožive procvat. I Sarajevo ima isti takav potencijal i mogućnost da to napravi s festivalom Garden of Dreams. Nadam se da će lokalne vlasti to prepoznati i ozbiljnije ući u ovu priču“, istakao je Petrović.

Prvog konferencijskog dana, jučer 8. juna, predstavnici kulturnih organizacija, organizatori festivala i kulturni radnici razgovarali su o tretmanu kulture i kreativnih industrija, njihovom značaju za jačanje ekonomije i turističke ponude, ali i izazovima s kojima se susreću kroz sam proces organizacije, planiranja i finansiranja kulturnih manifestacija. U tu svrhu, upriličene su dvije panel diskusije: Politike i instrumenti podrške za kulturne i kreativne industrije u BiH i regionu i Ekonomski i socijalni uticaj muzičkih festivala na lokalnom i nacionalnom nivou.

O prvoj temi su govorili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, zamenik načelnika Opštine Novo SarajevoElis Hrkalović,te Ahmed Švrakić, predstavnik Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma "Fonogram“.

"Svjesni smo značaja koji festivali kao što je Garden of Dreams imaju za ekonomski razvoj lokalne zajednice i u tom kontekstu nastojimo pronaći prava rješenja i mogućnosti da ih podržimo“, kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Među učesnicima drugog panela bili su organizator festivala Desant na Jajce Nedim Lipa, zatim Ante Brtan, kulturni i turistički ekspert iz Jajca, a s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dolazi prof dr. Maja Arslanagić Kalajdžić.

O značaju ove konferencije govorio je Armin Šestić iz Asocijacije Zora Zenica, koji je istakao da kreativne i kulturne industrije u BiH mogu i moraju postati katalizatori društveno ekonomskih promjena i razvoja.

"Ovogodišnja konferencija je nužna radi razvoja komunikacije i saradnje između predstavnika vlasti, donosioca odluka i predstavnika kreativne i kulturne industrije u BiH. Nakon prvog dana konferencije, koji je bio rezerviran za razvoj politika u ovoj oblasti, drugi dan konferencije, 9. juna, će biti posvećen razmjeni znanja i iskustava među etabliranim i mladim artistima iz BiH i regiona“.