Muzika
0

Damir Avdić: Previše vremena - ništa od akcije, premalo vremena - non-stop akcija

Piše: A. U.
Damir Avdić Graha (Foto: Klix.ba)
Damir Avdić Graha (Foto: Klix.ba)
Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomatz ili Bosanski psiho, je underground muzičar, pjesnik i književnik iz Tuzle, sa trenutnom adresom u Sloveniji, objavio je svoj peti album, "Human Reich". Sa Damirom smo razgovarali o novom albumu i njegovom dosadašnjem radu.
Damir Avdić Graha (Foto: Klix.ba)
Damir Avdić Graha (Foto: Klix.ba)

Album je snimljen početkom marta ove godine u Ljubljani. Snimatelj i producent je Neven Smolčič (Fabrika 13). Objavljen je 9. septembra na damiravdic.bandcamp.com, a postoji i "fizičko izdanje" koje je objavio Kapital rekord i moći će se naći na koncertima. Dizajner omota je Ajdin Bašić.

"Nema gostiju, sve je ostalo isto kao i na 'Mein Kapitalu'. Na ovom albumu imam dvije priče, 'Muharem' i 'Fadil'. 'Muharem' je dio kojim počinjem monodramu 'Most na krvi' (po romanu 'Na krvi ćuprija'), nastao je kao pjesma, a onda završio u predstavi. A 'Fadil' možda završi kao roman. Kao i do sada, album obuhvata od intimnog do onoga što se može vidjeti usput. A to usput je sve luđe i luđe", ispričao je Graha za Klix.ba.

Kao mjesto stanovanja Graha je odabrao Ljubljanu, iako kaže da je ona njega odabrala, jer je tamo najviše radio. Kaže da je jedina promjena to da je postao dosta produktivniji.

"Razlog je vrijeme. Prije sam ga imao napretek i samo za sebe, tako da sam sve mogao uraditi i sutra. Danas djeca raspolažu mojim vremenom i kada ga dobijem, uradim sve što mislim, odmah. Previše vremena, ništa od akcije; premalo vremena, non-stop akcija", objasnio nam je Graha.

Foto: Ognjen Vrljičak
Foto: Ognjen Vrljičak

Graha je aktivan i kao književnik, a trenutno završava novi roman koji će do kraja ove ili početkom iduće godine objaviti zagrebački Algoritam. Još uvijek nema naziv romana.

Njegov zvuk se prilično promijenio od doba garage-punka i benda Rupa u zidu. Graha kaže da to više nema veze jedno s drugim. Nastupa sam sa gitarom, jer je, kako kaže, tako puno slobodniji.

U svojim tekstovima Graha zna biti prilično oštar i ljudi se često pitaju koje političare više udara, ljevicu ili desnicu. Međutim, Graha kaže da ne udara nikoga, a ako tako izgleda, onda pjesme udaraju tamo gdje treba.

Na to što ga nazivaju Najgnjevnijim pjesnikom Balkana kaže kako je to viđenje drugih i da on to ne osjeća kao gnjev.

Što se tiče ciljane publike novog albuma, Graha kaže da je nema. "Nije je bilo ni do sada. Prije bih rekao da je publika našla mene", rekao je.

"Krajem oktobra ću imati koncerte u BiH. Još nemam sve datume, čim budu potvrđeni, objavit ću ih na Bandcampu", najavio je Graha.