Prkos opsadi i ratu
199

"Da ti roknu samo dvije": U ovim pjesmama je ovjekovječeno Sarajevo i otpor njegovih građana

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Tokom opsade Sarajeva nastale su brojne pjesme koje su ovjekovječile herojsku borbu njegovih građana te su postale svojevrsne himne "otpora" kako onih na ulicama tako i onih na prvim linijama odbrane.

Premda je Dan Grada Sarajeva vezan za datum njegovog oslobođenja 1945. godine, mnogima je prva asocijacija na ovaj dan 6. april 1992. godine kada je započela opsada.

Dok su 1.425 dana koje su stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine proveli prkosno se suprotstavljajući granatama, mučenjima i ubijanju - svoj otpor pružali su i kroz umjetnost.

Upravo je muzika bila jedan od načina iskazivanja prkosa, otpora, patriotizma i ponosa među Sarajlijama, a kao trag tome ostale su pjesme koje su bh. pjevači posvetili svom gradu u ratnim uslovima.

Među, prvima ističe se pjesma Dine Merlina "Vojnik sreće" koja se pjevala i na prvim linijama odbrane grada, a u spotu koji je emitovan i na CNN-u i MTV-u pojavljuju se pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, pod vodstvom Dragana Vikića.

"Ako se zlo dogodi, ako me noćas pogodi

Ti ne plači, na lice stavi smijeh

Za ovaj grad nije umrijeti grijeh", kažu kultni stihovi.

Upravo je ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću posvećena još jedna pjesma "Ponesi zastavu" koja je opjevala herojske napore u odbrani grada.

"Ponesi zastavu pobjedu slavit ću,

ponesi zastavu od Bosne Vikiću,

ponesi zastavu pobjedu slavit ću

ponesi zastavu Dragane Vikiću", govore stihovi jedne od najznačajnijih pjesama iz perioda agresije na BiH.

"Sarajevo će biti, sve drugo će proći" pjesma je koju su 1992. godine napisali Zlatan Fazlić Fazla i Đorđe Balašević "u inat ludilu" rata, a režiju spot potpisao je bh. reditelj Ademir Kenović dok je aranžman uradio Ranko Rihtman.

"Bila je ideja da svako od nas, nekadašnje raje, napiše po jednu strofu, pa je sklopimo u inat ludilu koje se nad Sarajevo nadvilo. Nažalost, većina kolega je imala stav 'da se ne treba miješati', pa sam ostao jedini od uljeza među Sarajlijama koje su je snimile, ali to me čini više razočaranim nego ponosnim. I dalje mislim da bi se sto glasova bolje čulo nego jedan, i da bi ujedinjeni muzičari, sportisti, glumci, bili Družina Prstena koja bi se možda i mogla nositi s Orcima, ali uzalud… Oni koji su se i htjeli umiješati već su bili na strani 'nekih svojih', i pjesma je ostala sama, samcata, kao crvena ruža na snijegu", ispričao je Đorđe svojevremeno.

"Da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo. Nikome se ne ponovilo", stihovi su pjesme "Pismo prijatelju" koja je nastala upravo u opkoljenom Sarajevu 1992. godine. Otpjevao ju je legendarni Kemal Monteno, a stihove je pisao Zlatan Fazlić Fazla.

O otporu građana Sarajeva možda najbolje govori snimak iz bašte u Skerlićevoj na kom se može vidjeti upravo Kemal Monteno dok zajedno sa Zlatanom Fazlićem, Muhamedom Fazlagićem, Zlatanom Arslanagićem, Mikijem Trifunovom izvodi spomenutu pjesmu.

Mugdim Avdić Henda bio je jedan od najistaknutijih muzičara ratne scene, a skoro cijeli njegov album iz 1993. godine koji nosi naziv "Zaboravljeni grad" vezan je upravo za rat i Sarajevo.

Počev od "Sarajevske noći", pjesme "Sarajevska raja" pa do "Raksrnica" stihovi vežu ratnu tematiku i glavni grad:

"Raskrsnice Sarajeva

prošao sam živ

svi pucaju po mom gradu

niko nije kriv."

Tu je i pjesma "Sva bol svijeta" kojom je Muhamed Fazlagić Fazla predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1993. godine u Dublinu. Muziku za pjesmu je pisao Dino Merlin, tekst Fahrudin Pecikoza.

Odlazak na Eurosong predstavljao je ozbiljan fizički rizik, a Fazla i njegova ekipa riskirali su svoje živote da bi nastupili u Irskoj pretrčavajući pistu, a potom prelaskom preko planine Igman.

Sve ove pjesme ostaju kao trag stradanja jednog grada i sjećanje na herojske napore njegovih branitelja.