Ispred Vječne vatre
53

Da li će biti održan koncert povodom 40. godišnjice ZOI-a '84 u Sarajevu, nakon otkazivanja Tonyja Cetinskog?

N. C.
Nakon što je danas i zvanično otkazan koncert Tonyja Cetinskog povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu nameću se pitanja šta je dalji plan organizatora, kao i da li će biti nastupa nekog drugog izvođača.
Naime, 10. februara trebao je biti održan koncert povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI-a u Sarajevu, a građane je trebao zabavljati Tony Cetinski. Nakon otkazivanja Tonyjevog koncerta mnoge zanima da li će nastupati neki drugi izvođač ili za obilježavanje godišnjice uopće neće ni biti muzičkog događaja.

Tim povodom kontaktirali smo Harisa Fazlagića, direktora Turističke organizacije Kantona Sarajevo, koji nam je kazao da će u danima obilježavanja godišnjece ZOI-a '84 biti drugi već planirani koncerti.

"Konkretno obilježavanje 40. godišnjice od ZOI-a '84 vodi gradska uprava. Mi kao Turistička zajednica smo putem naših javnih poziva pomogli i sufinansirali projekte koji obogaćuju turističku ponudu u KS pa tako i koncert Cetinskog koji je trebao biti baš u danima obilježavanja pa ga je organizacioni odbor prihvatio u svoj program. Također, smo sufinansirali gastro fest na Vilsonovom koji u svom programu ima i koncert Željka Bebeka 8. februara i to je baš u vrijeme obilježavanja ZOI-a, ali nije uvršten u program organizacionog odbora, a koncert će biti. Također, u vrijeme obilježavanja ZOI-a imamo i koncert Nine Badrić u Domu mladih 14. februara koji nije u zvaničnom programu obilježavanja ZOI-a, ali će svakako biti u tim danima i obogatiti turističku ponudu u KS-a", kazao je.

Na pitanje da li to znači da za 10. februara, nakon otkazivanja koncerta Cetinskog povodom obilježavanja 40. godišnjice olimpijade u Sarajevu, neće biti koncerta ni nekog drugog izvođača.

Fazlagić nam je kratko odgovorio: "Koliko ja znam neće".

Podsjećamo, koncert Tonyja Cetinskog koji trebao biti održan 10. februara ispred Vječne vatre zvanično je otkazan zbog finansijskih sredstava.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo, na zahtjev organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI-a, osigurala i doznačila sredstva za koncert Tonyja Cetinskog, Gradsko vijeće je u srijedu, 24. januara donijelo odluku da ne prihvati pokroviteljstvo pravdajući svoju odluku zakonskim preprekama.

U svojoj ranijoj izjavi za mediji gradonačelnica Benjamina Karić je rekla da je odluka o neprihvatanju pokroviteljstva donesena jer je organizator koncerta registrovan kao d.o.o. društvo te je iz tog razloga Gradsko vijeće donijelo ovakvu odluku.