U klubu Havana
139

Crvena jabuka u Sarajevu promovisala album "Nocturno" posvećen rodnom gradu

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U sarajevskom klubu Havana danas je upriličeno predstavljanje novog, inače jubilarnog 20. albuma pop rock sastava Crvena jabuka naziva "Nocturno".

Osim Dražena Žerića Žere, dugogodišnjeg frontmena Crvene jabuke, na promociji su govorili i poznati sarajevski novinar i muzički kritičar Želimir Altarac Čičak, producent Mirko Šenkovski Geronimo, tekstopisac Miroslav Pilj i kantautor Dino Muharemović.

Izdavanje ploče potpisuje hrvatska izdavačka kuća Croatia Records, a "Nocturno" donosi 16 novih numera koje su većinski posvećene Sarajevu, inače "rodnom" gradu benda i mjestu u kojem je Žera proveo svoje djetinjstvo.

"Zanimljivo je istaći da je 'Nocturno' jubilarni album Crvene jabuke, inače 20. u karijeri. Godine prolaze, a njihove pjesme žive. Moj prijatelj Dražen Žerić Žera tokom kompletnog muzičkog djelovanja u svoje pjesme pretače priču o Sarajevu, a to se može primijetiti i na novoj ploči Crvene jabuke. Pjesme 'Wilsonovo' i 'Cvijet s Bistrika' najbolja su potvrda mojih riječi", istakao je Čičak.

Osim toga, on je naglasio kako su članovi grupe Crvena jabuka uz Zdravka Čolića najbolji reprezent nostalgije za Sarajevom u svojim pjesmama.

"Meni je izuzetno drago što novi album grupe Crvena jabuka mogu predstaviti i u Sarajevu nakon dugo godina. Iako su neki diskografi izgubili interes za bh. tržištem, uspjeli smo se izboriti za promociju u gradu odakle je krenula naša priča. Trojac koji je radio na tekstu, muzici i aranžmanu velikoj broja pjesama s novog albuma čine Mirko Šenkovski Geronimo, Miroslav Pilj i Dino Muharemović, a Samir Ćeramida iz Plavog orkestra svira bass na dvije pjesme", rekao je Žera.

Žera se tokom promocije sjetio i nedavno preminulog Davora Papića, koji je inače bio zaslužan za idejna rješenja omota svih dosadašnjih albuma Crvene jabuke od početka karijere, te je istakao kako grupa više neće imati poseban grafički dizajn za predstojeće albume.

"Zahvaljujem se Žeri i ekipi Crvene jabuke koji su mi ukazali povjerenje da budem autor i producent većine pjesama na novom albumu. Moram reći da smo u zadnji čas dobili dvije nove pjesme i jako mi je drago što se na albumu pojavio Dino Muharemović, moj dugogodišnji prijatelj i kolega, s kojim sam se 'takmičio' ko će napraviti bolju pjesmu", kroz smijeh je kazao Mirko Šenkoviski Geronimo.

Geronimo je naglasio kako mu posebno laskaju pozitivne reakcije koje je album dobio i nada se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

"Teško je govoriti u ovakvim trenucima i ne biti emotivan, ne biti patetičan. Neki kažu da u patetici ima dosta lošeg, ali ja to ne vidim ukoliko se govori istinski ono što čovjek osjeća. Bez imalo patetike i kurtoazije, zahvaljujem se Geronimu koji je odradio rudarski posao kada je riječ o ovom albumu, a on je sve vrijeme vodio računa i o najsitnijim detaljima vezanim za 'Nocturno' album", kazao je Miroslav Pilj, tekstopisac većine pjesama s novog materijala Crvene jabuke.

Na samom kraju, kantautor Dino Muharemović je istakao kako je Žera još jednom pokazao da je fenomenalan interpretator i da novim CD-om dokazuje zašto je to tako.