|

Bugarski folk pjevači dobijaju milion eura pomoći od EU

Bugarski folk pjevači dobijaju milion eura pomoći od EU
68
Klix.ba
16.1.2013. u 09:38
31
komentara
68

dijeljenja
Bugarski folk pjevači dobijaju milion eura pomoći od EU Bugarska zvijezda Azis s kolegicama (Foto: AFP)
Najveći promoter bugarske folk muzike čalge, kompanija Payner Media iz Sofije, iz fondova Evropske unije dobit će pomoć od milion eura. Ova odluka naišla je na negodovanje institucija kulture u toj zemlji.
Payner Media je vlasnik tri pop-folk televizijska programa i promoviše pjevače čalge još od devedesetih godina i pada komunizma, kada je taj seksualno eksplicitni žanr postao veoma popularan. Ovu muziku, kako prenosi AFP, slušaju uglavnom mladi Bugari i oni koji su odnedavno postali bogati.

Čalga je mješavina turske, bugarske, arapske, grčke i balkanske folk muzike upotpunjena pop elementima, a u videospotovima se uglavnom pojavljuju razgolićene žene koje pjevaju o novcu, seksu i gangsterima.

Projekt Payner Media se nalazi na spisku Ministarstva finansija Bugarske za dobijanje EU sredstava s ciljem pomoći "održavanja liderske pozicije u pružanju visokokvalitetnih medijskih i muzičkih proizvoda za bugarsko i međunarodno tržište".

Dobijanjem ovog granta nisu svi zadovoljni.

"Ovo je strašno. Je li to kultura koju trebamo pokazivati svijetu", pita se pozorišni producent Alexander Mofrov. Njegov kolega, pozorišni i filmski producnet Tedy Moskov pozvao je na protest sva pozorišta, opere i muzičare.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...