Rock Nobelovac
97

Blues-rock bend Still Crazy u Sarajevu održao koncert u čast Boba Dylana

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevski bend Still Crazy održao je koncert posvećen u Pozorištu mladih Sarajevo najvećem kantautoru našeg vremena i Nobelovcu za književnost Bobu Dylanu.

Still Crazy je i "profesorski" blues-rock bend kojeg čine tri doktora nauka i jedan "doktor za rock'n'roll": Asim Mujkić (bass gitara, vokal), Haris Cerić (ritam gitara), Mirza Duran (bubnjevi) i Saša Leskovac (solo gitara, vokal). Bend postoji 11 godina.

Uz pomoć prijatelja Renate Kurtalić, Damira Nikšića i Dine Olovčića izveli su neke od najpopularnijih Dylanovih pjesama poput "Blowin’ in the Wind", "A Hard Rain is a-gonna Fall", "Like a Rolling Stone", "All along the Watchtower", "Baby Blue", "Knockin’ on Heaven’s Door", "Man gave Names to all the Animals" i druge.

Osim pjesmom, omaž Bobu Dylanu su odali i govorom u kojem su ukazali na njegov značaj za muziku, te književnu i socijalno-političku stvarnost našeg doba. Koncert je organizovan u sklopu globalne proslave prve Nobelove nagrade dodijeljene jednom rock-umjetniku.

Pokrovitelj koncerta bila je Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Podsletimo, Dylan je dobio Nobelovu nagradu 13. decembra prošle godine za najistaknutiji rad u području književnosti sa ideološkim pravcem. Dylan je 259. Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu, računajući sve kategorije. Nagradu je preuzeo tek 1. aprila ove godine na privatnoj zabavi i bez velike pompe, kako je i želio.

Bob Dylan je američki pjevač, kompozitor i tekstopisac. Jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih godina. Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. U četrdeset i pet godina umjetničkog rada objavio je 44 albuma.