Kršenje ljudskih prava
4.2k

Bivši frontmen grupe Pink Floyd Roger Waters pozvao na bojkot Eurosonga u Tel Avivu

Klix.ba
Roger Waters (Foto: EPA-EFE)
Roger Waters (Foto: EPA-EFE)
Bivši frontmen grupe Pink Floyd Roger Waters pozvao je sve učesnike ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evrope da stanu "rame uz rame s Palestincima" i bojkotuju Eurosong koji će u maju biti održan u Tel Avivu.

"Imaš mogućnost da govoriš o životu iznad smrti i o ljudskim pravima naspram ljudskih grešaka", napisao je Rogers u otvorenom pismu koje je poslao portuglaskom predstavniku Conanu Osirisu za kojeg su pisali da nije siguran da li će ići u Tel Aviv.

Waters ga je pozvao da odbije pridružiti se zataškavanju onoga što je nedavni izveštaj UN-a okarakterisao kao ratne zločine Izraela i moguće zločine protiv čovječnosti.

"On može pokazati solidarnost sa 189 nenaoružanih demonstranata, među kojima je bilo 35 djece koju su samo prošle godine ubili izraelski snajperi", naveo je Waters aludirajući na podatke nezavisne komisije za istragu Ujedinjenih nacija o protestima na granici Gaze prošle godine.

Komisija Vijeća za ljudska prava UN-a navela je da većina palestinskih demonstranata koje su ubile izraelske snage nije bila naoružana. Taj izvještaj nije priznalo nekoliko izraelskih zvaničnika, među kojima je premijer Benjamin Netanyahu.

Waters je naglasio da Portugalac Conan Osiris može odbiti da nastupi na takmičenju i dodao je da Izrael ugnjetava Palestince, optuživši tu zemlju za sistematsko etničko čišćenje.

"Niste sami. Među 42 finalista sigurno ima bar jedan koji ima dovoljno ljubavi u svom srcu i koji će ustati i reći da vjeruje u univerzalna ljudska prava. Taj finalista bit će zapamćen kao onaj koji je bio na pravoj strani historije, jer se borio za ljubav, istinski mir i pravdu", poručio je Waters.

On je još u januaru, peticijom koju je potpisalo više od 50 vodećih britanskih umjetnika, apelovao na BBC da ne prenosi Eurosong iz Tel Aviva.