Rock 'n' roll legenda
13

Bh. i regionalni muzičari o djelu Freddieja Mercuryja: Queen je gurao svoju priču

Piše: Mirza Abaz
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Danas se navršava 27 godina od smrti Freddieja Mercuryja, legendarnog pjevača rock grupe Queen i jedne od najutjecajnijih osoba iz svijeta popularne muzike. Sead Zele Lipovača, Sejo Sexon, Zoran Šerbedžija i Dino Šaran za portal Klix.ba govore o globalnom umjetničkom značaju ove rock 'n' roll pojave.

Biografska drama Bohemian Rhapsody iz dana u dan niže uspjehe kada je u pitanju njeno prikazivanje u kinima širom svijeta. Prihodi od distribucije ovog filma bliže se cifri od pola milijarde dolara, a u centar radnje postavljen je život Freddieja Mercuryja, kontroverznog pjevača rock mašine zvane Queen.

Kroz Boemsku rapsodiju, kako se inače prevodi originalni naziv filma, poseban je akcent stavljen na humanitarni nastup grupe Queen "Live Aid" iz 1985. godine, koji je ostao upamćen kao jedan od najveličanstvenijih koncerata u historiji muzike uprkos tome što je već tada Freddie znao da pati od smrtno opasne bolesti.

Freddie Mercury je na današnji dan 1991. godine preminuo od AIDS-a, a povodom obilježavanja 27. godišnjice od smrti ovog istaknutog britanskog umjetnika razgovarali smo sa Seadom Zeletom Lipovačom, Sejom Sexonom, Zoranom Šerbedžijom i Dino Šaranom o fenomenu zvanom Freddie Mercury i Queen.

Sead Zele Lipovača, osnivač legendarne bihaćke grupe Divlje jagode, naglasio je kako je grupa Queen na čelu s Mercuryjem pomjerala granice pop kulture i kako će muzika ovog sastava živjeti vječno.

"Nekoliko godina prije nego što sam osnovao Divlje Jagode gledao sam Queen u Zagrebu. Ono što sam tu večer vidio bio je top show pravog hard rock benda. Izvedbe uživo bile su im teatar. Mercury je na bini zračio nevjerojatnom energijom, a uz to mu je priroda podarila čaroban glas. 'Bohemian Rhapsody' jedinstvena je pjesma u pop kulturi. Ovaj hit koji u sebi ima elemente popa, rocka i opere jedinstven je i po tome što traje šest minuta, a nastao je u vrijeme kada se smatralo da pjesma mora trajati maksimalno tri minute kako bi postala hit. Mijenjali su granice onoga što se smatralo pop kulturom, ubacili su tu malo glama, postali su mainstream", istakao je Zele Lipovača.

Sejo Sexon ističe kako djelovanje Zabranjenog pušenja i Queena povezuju nestandardne muzičke forme i "šetanje" u stilovima. Osim toga, govori kako je Queen velika sviračka škola i velika rock 'n' roll akademija od koje je mnogo naučio.

"Prije svega valja istaknuti kako su Freddie Mercury i grupa Queen nestardardnom muzikom i nestandardnim pristupom showbizu postigli svjetsku slavu. Smatram da tajna njihovog uspjeha leži u ljubavi koju su osjećali prema svojoj muzici od koje zasigurno nisu željeli pod svaku cijenu napraviti posao. Queen je gurao svoju priču, svoj film od kojeg nikad nije odustajao bez obzira na to što su se trendovi mijenjali. Oni su čak i žanrovski lelujali što im je kasnije pomoglo da postanu unikatni", kazao je Sejo Sexon.

Zoran Šerbedžija je nekadašnji gitarista popularnih sarajevskih grupa Crvena jabuka i Valentino, koji već duži vremenski period živi i radi u Njemačkoj. Za Freddieja Mercuryja kaže da je kreator revolucionarnog pristupa savremenoj muzici.

"Kao vrlo mlad čovjek direktno sam ili s malim zakašnjenjem bio usmjeren muzikom sastava Queen. Pratio sam njihov rad i kupovao aktuelne ploče već od kraja 70-ih. Za mene je Freddie uvijek bio broj jedan, dok je gitarista Brian May živi primjer kako je jednostavno sviranje bolje od kompliciranog. Smiješno je i govoriti o ritam sekciji u kojoj je posebnu ulogu imao Roger Taylor na bubnjevima, koji je bio bedem grupe uz Deacona, a pogotovo su njegovi pjevački izleti fenomenalni zbog toga što su bili velika podrška izvođenju višeglasnih harmonija i značajan doprinos sveukupnom zvuku benda", objašnjava Šerbedžija.

Dino Šaran, lider sarajevske grupe Letu štuke, kratko je izjavio kako izuzetno cijeni Queen iako na njegovo muzičko stvaralštvo nije imao preveliki utjecaj ovaj britanski sastav.

"Cijenim grupu Queen iako njihova muzika ne pripada našoj estetici. U svakom slučaju radi se o velikom bendu, a Freddie je bio i ostao jedan od najznačajnijih pjevača pop kulture prošlog vijeka", zaključio je Šaran.