Muzika
171

Beogradski punk-rock bend Dža ili Bu nastupa u Sarajevu, predgrupa S.P.U.K.

Piše: M. N.
Beogradski punk-rock bend Dža ili Bu nastupit će u sarajevskom klubu AG u subotu, 21. novembra. Bend je ovih dana u studiju gdje privodi kraju snimanje svog sedmog studijskog albuma, pa će posjetioci biti u prilici da pored najvećih hitova iz karijere čuju i premijerno neke od novih pjesama.

Kao predgrupa nastupit će S.P.U.K iz Sarajeva koji će zagrijati atmosferu.

Dža ili Bu je osnovan 1987. godine u Beogradu. Prvi koncert održali su u beogradskom bioskopu "Rex" 22. januara 1988. godine. Te godine su uradili prve demo snimke, pjesme “Mamin nov usisivač” i "Crveno". Oktobra 1989. godine im se priključio gitarista Goran Majkić Goksi, a naredne godine 1990. snimili su pjesme objavljene na kaseti "Lepa kaseta" i svirali su po čitavoj SFRJ. Po snimanju drugog albuma "Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju" ponovo su obišli Srbiju, a odsvirali su prvi inostrani koncert i to u Skoplju.

Krećući se u muzičkom rasponu od punka pa do hard rocka dali su svoje, cinično viđenje zemlje u kojoj su osuđeni da žive. Decembra 1995. godine objavili su CD "Strašni sud" koji svoj kataklizmični sadržaj formuliše kroz muziku inspirisanu punk snagom. Kasetu "Kao da ničeg nije ni bilo" objavio je ZMEX januara 1998. godine, a devet mjeseci kasnije su za sopstvenu izdavačku kuću Fabrika izdali isti materijal na disku koji je uz pjesme ponudio šest spotova, biografiju i fotografije grupe. U proljeće 1999. godine, u vrijeme bombardovanja Srbije, prestali su sa radom.

Na scenu su se vratili 2003. godine a na kompilacijskom disku "Retrovizor" izdatom za PGP-RTS uz izbor starih pjesama su četiri koncertna snimka urađena na njihovom nastupu u Domu omladine januara 1999. godine. U toku 2013. i 2014. u okviru turneje "Kukovo Leto" bend je odsvirao preko stotinu koncerata širom regiona i nastupio kao predgrupa Billy Idolu. Ove godine bend je započeo snimanje svog sedmog studijskog albuma pod nazivom "Sedma sila".

Koncert počinje u 21 sat.