Spektakl
0

FOTO+VIDEO / Banja Luka: Parni valjak "zapalio" Kastel

Piše: V. T.
(Foto: Aleksandar Golić/Fotoservis)
Legendarna zagrebačka rock grupa Parni valjak održala je u subotu navečer na banjalučkoj tvrđavi Kastel spektakularan koncert, kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Stare zidine grada na Vrbasu počele su "da gore" već nakon prvih stihova pjesme Godine prolaze, kojom je bend, koji postoji više od tri i po decenije, otvorio svoj dugo čekani koncert u Banjoj Luci. Nakon toga redali su se hitovi: Zastave, Neda, Uhvati ritam, Gledam je dok spava, Kada me dotakne, Jesen u meni, Prokleta nedelja, Ugasi me i druge pjesme, uz koje su odrastale mnoge generacije sa prostora bivše države.

U subotu su u Banjoj Luci otpjevane i neke nove stvari, koje tek treba da postanu hitovi, a među njima se izdvaja pjesma sa najnovijeg albuma Aleluja - ja još verujem u nas, koja uveliko osvaja publiku.

Tokom čitavog koncerta, koji je organizovala kompanija M:tel, pjevač grupe Aki Rahimovski pozivao je prisutne na ljubav, ponavljajući da samo uz nju ide sve ono što vrijedi. Iako je Aki prije dvije godine imao solistički nastup u gradu na Vrbasu, subotnja svirka bila je prvi koncert kompletnog sastava u Banjoj Luci nakon više od 20 godina. Tako su Aki, Hus, Bero, Brk, Damir, Tina i ostali članovi benda mogli da se uvjere koliko su istinski nedostajali publici u ovom dijelu BiH.

Zanimljivo je da su, uz Banjalučane, koncertu prisustvovali i fanovi Valjka iz drugih gradova BiH i regiona.To potvrđuje činjenica da su se u gradu na Vrbasu tokom popodneva i večeri mogle vidjeti majice sa natpisima "Aki, voli te Sarajevo" i "Gdje je Valjak tu je Tuzla". Također, uz omladinu koja je bukvalno preplavila banjalučki Kastel, na koncertu je bio i nemali broj onih koji su svoju mladost proživljavali prije 30 i više godina.

Poslije puna tri sata nezaboravne svirke, koja će se dugo pamtiti u gradu na Vrbasu, koncert je završen neprolaznim hitom Sve još miriše na nju, a Aki i društvo su se nekoliko puta vraćali na binu kako bi im se publika zahvalila.