Muzika
0

Balkan Fever u Beču

Sarajevo-x.com
U Beču se po peti put održava jedini festival balkanske muzike u srednjoj Evropi pod nazivom BALKAN FEVER. U periodu od 20. aprila do 12. maja domaći-austrijski te inozemni majstori balkanskih ritmova će na šest lokacija širom Beča predstaviti tradicionalne, ali i aktuelne muzičke tokove Balkana, od gipsy-muzike preko jazz do ritmova folklora, stoji u saopštenju Kontaktbiroa Grada Beća za Bosnu i Hercegovinu.

Među brojnim muzičarima iz našeg regiona, nastupit će i Sarajka Nataša Mirković, koja svojim kompozicijama ulazi u trag muzičkoj ljepoti planinskih predjela Balkana te njihovim međusobnim sponama: na repertoaru će se naći pjesme iz Krajine, Hercegovine, zatim arhaične polifonije Albanije te djafonije Bugarske itd.

Pri tome joj asistira multietnički „All-Stars-Ensemble“: slovensko glasovno čudo, Maja Osojnik, koja je i u samoj Austriji stekla veliku popularnost, a na festivalu joj je svakako osiguran i solo nastup. Zatim će uz Sarajku stati i ikona savremenog balkanskog džeza, Vesna Petković iz Srbije, Magdalena i Dimitar Karamitev iz Burgarske te Austrijanci Mathias Loibner i Metin Meto.

Jedna od senzacija festivala je zasigurno i nastup Gorana Bregovića, koji će se publici predstaviti u koncertnoj dvorani „Konzerthaus“; ali i dolazak grčke zvijezde Gorgea Dalarasa slovi za hit ovogodišnje „Balkanske groznice“.

Od austrijskih virtuoza, na festivalu će se naći Otto Lechner, te ljubimac bečke publike, Martin Lubenov, koji trenutno boravi u Beču, a porijeklom je iz Bugarske.

Dobru atmosferu će svojim izvedbama osigurati i Milcho Leviev „The Godfather of Balkan Jazz“, također iz Bugarske; zatim džipsi-bend iz Srbije „Earth Weel Sky Band“, koji kombinira romske ritmove sa ritmovima Orijenta i Balkana; romski bend „Taraf de Haidouks“ – jedan od vodećih svjetskih bendova kada je u pitanju romska muzika te mnogi drugi muzičari iz regiona, Turske i same Austrije.

Festival će zatvoriti najveće otkriće ovogodinšjeg Sajma svjetske muzike WOMEX u Sevilji; albanski bend Fanfara Tirana sa tradicionalnim albanskim ritmovima folklora.