Iznenadio publiku
980

Balašević u Splitu odbio pjevati "Računajte na nas": Jugoslavija da je valjala ne bi se krvavo raspala

Klix.ba
Đorđe balašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Đorđe balašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Đorđe Balašević sinoć je u Splitu održao jedan od najvećih koncerata u posljednjih nekoliko godina. Iako u Split dolazi svake tri godine, Spaladium arena je bila prepuna. Čak i oni posjetioci koji su redovni na njegovim koncertima sinoć su čuli pjesme koje rijetko izvodi uživo, a produkcija je nadmašila sve ono što su njegovi fanovi viđali u posljednjih 40 godina njegove karijere.

Sinoć je u Splitu Balašević svirao četiri sata, ali je publika bila neumorna. Kao i uvijek Balašević je pričao s publikom te prvi put progovorio o osjetljivim temama i mitovima koji kruže oko njegovog imena i prezimena i njegovih stavova o ratu na području bivše Jugoslavije, piše Index.hr.

Iako nikad ne pjeva tu pjesmu, nekoliko fanova u Splitu je sinoć tražilo od Balaševića da zapjeva "Računajte na nas", koju je napisao krajem sedamdesetih godina, međutim, Balašević je to odbio.

"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarom, ali ja sam jugoplastičar, meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država", rekao je Balašević na iznenađenje mnogih.

Prije nego što je orkestar započeo prve taktove pjesme "Nevernik", Balašević je progovorio i o činjenici da postoji grad u kojem je zabranjen i nepoželjan.

"U grad koji spominjem u sljedećoj pjesmi (Banja Luka) vjerojatno više nikad neću otići, jer sam zabranjen, nepoželjan i nisam dobrodošao. Nije bilo do mene", kazao je i dodao "Slobodan Milošević mi je omogućio da vidim svijet. Zabranio me je na nacionalnoj televiziji i u Srbiji, pa sam tako ja svirao na obližnjem Novom Zelandu i u susjednom Vancouveru. Tako je svijet postao moja domovina", kazao je Balašević.