Pred koncert u Tuzli
223

Bajaga za Klix.ba: Drago mi je što neki novi klinci dolaze na moje koncerte

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Momčilo Bajagić Bajaga skupa sa svojim Instruktorima 16. februara ove godine za sve Tuzlake će u dvorani Mejdan prirediti poseban koncert. Osim pjesama sa posljednjeg albuma "U sali lom" Tuzlaci će uživati i u brojnim neprolaznim Bajaginim hitovima koji su ostali zapisani u diskografiji proteklih 35 godina, koliko i traje solo karijera ovog pjevača.

Posebna sjećanja Bajagu vezuju za Tuzlu, a na početku razgovora za Klix.ba kaže da se ovom gradu uvijek rado vraća.

"Mnogo puta smo svirali u Tuzli i uvijek smo super prolazili kod publike. Zbog lijepih sjećanja svaki put volim doći u ovaj grad. Ovaj put dolazimo na polovini turneje koja je počela u maju prošle godine. Mislim da je ovo nekako pravo vrijeme nakon Pule, Sarajeva, Beograda i Ljubljane. Nakon nastupa u Mejdanu odlazimo u Zagreb te London", rekao je Bajaga za Klix.ba te dodao da Tuzlacima priprema program koji je sastavljen od kompozicija s novog albuma i izbora hitova iz svih perioda njegove karijere.

Jedan od boljih albuma

Nakon šest godina diskografske pauze Bajaga & Instruktori u aprilu 2018. izdali su album "U sali lom", a naš sagovornik ističe da mu je posebno neobična činjenica da je ploča naišla na odličan prijem kod publike i kritike.

"Albumi obično prolaze ili kod publike, ili kod kritike, a kod mene je sada potpuno drugačija situacija. Ne mislim da su svi moji albumi maksimalno uspješni, ali ovaj posljednji je jedan od boljih", istakao je Bajaga koji sebe smatra umjereno samokritičnom osobom.

Diskografija u svom izvornom obliku isčezla je na našim prostorima, ali i u svijetu, zbog čega se, prema Bajaginim riječima muzičari danas odlučuju za pojedinačno snimanje pjesama, odnosno takozvanih singlova, koje uglavnom prate i video spotovi.

"Danas se albumi ne prodaju kao ranijih godina i to je jedan od razloga zbog kojih se muzičari odlučuju na snimanje singlova. Jednostavnije je napraviti jednu pjesmu, nego njih deset", dodaje naš sagovornik.

Mišljenja je da današnja regionalna muzička scena predstavlja odraz svjetske muzičke scene, ali sa određenim dodacima u koje se on, kako je naveo, toliko i ne razumije.

"Nove muzičke pravce ne pratim mnogo, a moram biti iskren da se u njih i ne razumijem. Više sam ostao pri pop-rock zvuku koji sam cijeli život njegovao. Nemam ništa protiv tih novih muzičkih pravaca, ali njima se trebaju baviti neki novi klinci", nadovezuje se Bajaga koji voli svirati u velikim, ali i malim salama.

Koncerti kao narodna veselja

A upravo veliki broj pripadnika mlađih generacija pomno prati Bajaginu karijeru. Većinu njegovih hitova poznaju od riječi do riječi, što našeg sagovornika posebno raduje.

"Drago mi je što neki novi klinci dolaze na moje koncerte i ispraćaju sve ono što nije iz njihovog vremena. Mi na koncertima imamo nekoliko generacija, tako da mi je drago što svaki naš koncert djeluje kao neko narodno veselje", ističe Bajaga koji je mišljenja da rock muzika više nije dominantna u svijetu kao prije deset godina.

Bajagina muzička karijera počela je 1974. godine kada je došao na mjesto pjevača grupe TNT, a četiri godine kasnije postao je ritam gitarista Riblje čorbe. Šest godina poslije uplovio je u solo karijeru koja traje i danas.

"Najviše sam ponosan na svoju karijeru i to što sam se uspio baviti ovim poslom. Od 18 godine pa sve do danas bavim se muzikom, to je ono što volim i zuzetno je lijepo kada imate priliku raditi posao koji vas ispunjava", ističe Bajaga kojem bezuslovnu podršku pruža porodica.

Na kraju našeg razgovora Bajaga je istakao da nije previše nostalgična osoba.

"Drago mi je da se sjetim nekih lijepih stvari iz prošlosti. Ljudi misle da su ranija vremena ljepša bila, jer im je lakše da se pomire s nečim što im je poznato. Sva vremena su lijepa, ali i ružna. Pogrešno je misliti da je nekada sve bilo savršeno, a da danas ništa ne valja", riječi su kojima je Bajaga završio razgovor za Klix.ba.