Puni ponosa odriješili kesu
0

Azerbejdžan će uložiti 100 miliona eura u Eurosong

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Zemlja pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga, Azerbejdžan, u organizaciju ove manifestacije iduće godine planira uložiti najmanje 100 miliona eura. U tu brojku nije uračunata eventualna izgradnja novog objekta u kojem bi bilo održano ovo takmičenje, kao ni izgradnja hotela i prateće infrastrukture.

Poređenja radi, prema podacima Evropske radijske unije (EBU), Eurosong 2006. u Grčkoj koštao je 5,5 miliona eura, 2007. u Finskoj uloženo je 14 miliona eura, a godinu kasnije Srbija je investirala 9,3 miliona eura. Stoga su Rusi šokirali mnoge uloživši 2009. čak 42 miliona eura. Azerbejdžan je, međutim, spreman platiti više nego dvostruko. Dodajmo još da su Norvežani 2010. uložili oko 25 miliona eura, baš koliko i Nijemci ove godine.

U organizaciju je uključen i sam državni vrh. Predsjednik Ilham Aliyev je naredio da Eurosong bude održan u glavnom gradu Bakuu, a u organizacioni odbor su imenovani, između ostalih, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, za ekonomski razvoj, kulturu i turizam, komunikacije, omladine i sporta...

A Azerbejdžanci s pravom mogu biti ponosni na svoj uspjeh. Njihova pobjeda obradovala je čak i čelnike Turske. Turski predsjednik Abdullah Gul uputio je čestitku kolegi Aliyevu kazavši kako su Turci doživjeli veliku radost zbog pobjede "bratskog i prijateljskog Azerbejdžana"

"Toplo čestitam svim ljudima u Azerbejdžanu. Želim vam od srca dobro zdravlje, sreću, blagostanje i prosperitet", naveo je Gul u svojoj čestitki. Predsjedniku Azerbejdžana čestitku sa sličnim sadržajem uputio je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Azerbejdžanci još uvijek razmišljaju o mjestu u kojem će biti održana manifestacija. Zasad se razmatra mogućnost da to bude sportsko-koncertni kompleks koji ima kapacitet 8.800 sjedišta, druga opcija je stadion Tofig Bakhramov, a treća - izgradnja novog velikog koncertnog prostora u jednom od najljepših dijelova Bakua, javio je echo-az.com.