Muzika
664

Austrija pobjednik Eurosonga 2014: Conchita Wurst osvojio srce Evropljana

Klix.ba
Conchita Wurst, pravim imenom Thomas Tom Neuwirth
Austrijski predstavnik Conchita Wurst pobjednik je Eurosonga 2014. Austrija je pobijedila sa ubjedljivih 290 bodova, nakon 48 godina. Predstavnik Crne Gore Sergej Ćetković osvojio je 18. mjesto sa pjesmom "Moj svijet".

Veliku pažnju i ovacije publike izazvao je predstavnik Austrije Thomas "Tom" Neuwirth, poznatiji kao Conchita Wurst. Poznat je po tome što se na svojim nastupima oblači kao ženska osoba, ali i pored šminke ostavlja svoju muževnu bradu. Publika je u glas pjevala njegovu pjesmu "Rise Like a Phoenix" koja ga je dovela do pobjede, tako da će 60. takmičenje za najbolju pjesmu Evrope biti održano u Beču.

Spektakularno veče u Kopenhagenu otvorila je predstavnica Ukrajine Mariya Yaremchuk s pjesmom "Tick Tock", koja je bila jedna od ovogodišnjih favorita.

Predstavnik Crne Gore Sergej Ćetković nastupio je na 8. mjestu s pjesmom "Moj svijet". Društvo na sceni mu je pravila klizačica Jovana Stanisavljević koja je oduševila svojim plesnim umijećem. No, izbor za najbolju pjesme Evrope 2015. godine neće se održati u Crnoj Gori jer je Ćetković okončao na 18. mjestu sa 37 bodova.

Slovenija je nastupila na 17. mjestu. Predstavnica Tinkara Kovač predstavila se pjesmom "Round and round".

U finalima Eurosonga 2015. mjesto u finalu su osigurale zemlje "velike petorke" Italija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija i domaćin Austrija.