Muzika
526

Eurosong: Sergej Ćetković prošao u finale

Klix.ba
(Foto: EPA)
Završena je prva polufinalna večer 59. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope u danskom Kopenhagenu. U finale su prošli predstavnici Crne Gore, Mađarske, Rusije, Armenije, Azerbejdžana, San Marina, Ukrajine, Švedske, Holandije i Islanda.

Takmičenje je i ove godine podijeljeno u dva polufinala, a u završnicu će se plasirati po deset zemalja iz svakog polufinala, i to odlukom žirija i publike u odnosu 50 naprema 50. Pored zemalja učesnica, pravo da glasaju imaju i dvije zemlje direktni finalisti: članice “Velike petorke” Njemačka i Francuska, kao i domaćin – Danska.

Bosna i Hercegovina ove godine nema predstavnika na Eurosongu, a od susjednih zemalja nastupio je samo predstavnik Crne Gore Sergej Ćetković.

“Pridružite nam se – u srcu dijamanta“ slogan je danskog domaćina. Ovogodišnji simbol, Eurovizijski dijamant, zapravo prikazuje različitost i bogatstvo koje će se pojaviti na sceni Eurosonga.

Veliko finale Eurosonga je na programu u subotu, 10. maja, gdje zemlje "Velike petorke" (Italija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija) i domaćin Danska imaju osigurano mjesto.