Muzika
140

Ansambl Corona: Ostvaren dugogodišnji san

Klix.ba
U produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva završeno je snimanje prvog albuma ženskog vokalnog ansambla Corona.

Corona djeluje kao sekcija AKCUS Seljo od 1992. godine kada ju je osnovao pokojni Slobodan Dodo Kovačević, a danas u ansamblu pjevaju Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Rizvanović, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Sulejmanagić i Darja Softić-Kadenić.

Četrnaest kompozicija koje će se naći na njihovom prvom nosaču zvuka bit će diskografski debi sastava koji je više od 20 godina aktivan ne samo na bosanskohercegovačkoj već i međunarodnoj sceni kroz nastupe na festivalima i samostalnim koncertima u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Tunisu.

Album je za izdavačku kuću Gramofon producirao Edin Zubčević koji je zajedno sa Ericom Bajramovićem i snimio svih 14 pjesama a post-produkcija je planirana za kraj septembra u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu. Tokom četiri radna dana koliko je snimanje trajalo, članice Corone su otpjevale repertoar tradicionalnih i komponovanih pjesama Balkana u aranžmanima Tijane Vignjević, članice i voditeljice ansambla, pokojnog profesora Vinka Krajtmajera, solistice ansambla Adelite Rizvanović, Todora Skalovskog, Nikolaia Kaufmana i Petra Liondeva.

Posebnost ovom muzičkom pothvatu daje činjenica da je riječ o jednom od rijetkih albuma i muzičkih projekata na domaćoj i regionalnoj sceni koji tradicionalnom repertoaru pristupa istovremeno na ozbiljan i odgovoran ali i hrabar i ambiciozan način, poštujući tradiciju i ne oduzimajući snimljenim pjesmama ništa od njihove autentične ljepote. Pjesme koje je Corona snimila čine ovaj ansambl uzbudljivom stranicom u repertoaru tradicionalne muzike izvedene na ponekad nimalo tradicionalan, ali uzbudljiv i atraktivan način.

"Presretne smo što smo u Gramofonu našle partnera koji je ne samo zainteresiran za muziku koju pjevamo već je svojim iskustvom, znanjem i idejama pomogao da konačno uobličimo svoj dugogodišnji muzički san. Naš prvi album kruna je dosadašnjeg rada ansambla, ali i naših osnivača i svih 40 djevojaka koje su u proteklih više od 20 godina bile članice ansambla, od vremena osnivanja tokom opsade Sarajeva pa do danas", izjavila je Tijana Vignjević, voditeljica Corone.