Muzičar i inovator
156

Američki kontrabasist Harvie S: Radujem se koncertu u Sarajevu, bit će magično i osjećajno

Piše: El. B.
Američki kontrabasist, kompozitor, inovator, kao i višedecenijski profesor na prestižnoj akademiji Manhattan School of Music Harvie S stigao je u Sarajevo gdje će sutra sa Sinanom Alimanovićem i Harvie S International bandom nastupiti u Sarajevskom ratnom teatru.

"Uzbuđen sam zbog sarajevskog koncerta i mogućnosti koje nosi. Ono što jazz čini zabavnim je da nije u potpunosti predvidiv. Znam da će muzika biti na visokom nivou i da će svi muzičari doprinijeti zvuku. Imam veoma visoka očekivanja i znam da ćemo kreirati magičnu muziku s jakim osjećajem. Također se radujem što ću prvi put posjetiti ovu prekrasnu državu, upoznati nove ljude i probati svjetski poznatu hranu", rekao je Harvie S u razgovoru za Klix.ba.

U glavni grad Bosne i Hercegovine Harvie S stiže iz Londona gdje je u Abbey Road Studiju 2, u kojem je nekad snimao i legendarni bend The Beatles, radio na jazz projektu Alana Broadbenta.

"Ovo je drugi projekt s Alanom Broadbentom u Abbey Roadu. Ovaj put je bilo drugačije u odnosu na prethodnu godinu kada smo radili s London Metropolitan Orkestrom. Ove godine smo snimali u Studiju 2 s gudačkim orkestrom: violine, viole i čela, bila su otprilike 44 muzičara. Alan je jedan od najvećih aranžera u svijetu i čast mi je što sam bio dio ovog projekta. Radili smo muziku Davea Brubecka i to će biti odličan CD", rekao je.

Harvie S je sa Sinanom Alimanovićem već svirao u New Yorku i Pekingu gdje su u oktobru ove godine održali koncertnu turneju.

"Nadam se da možemo uraditi još dosta projekata zajedno. Razmišljamo o mogućnosti nekih drugih turneja. Možda se vratimo u Kinu. Možda ćemo nešto napraviti u New Yorku. Vrijeme će pokazati", rekao je.

Dodaje da je Sinan Alimanović sjajan kompozitor, pijanist i aranžer, kao i muzičar svjetske klase.

"Sinan ima veliko tehničko znanje, ali svira iz srca. On je veoma misaon i dubok muzičar. On se ne dokazuje, već ide za srcem muzike. Zaista u tome uživam. Naravno, ima veliko znanje o historiji jazza, klavirsku tehniku i stil. Navedene elemente kombinira da se izrazi. Dok svira, on sluša šta se događa oko njega i odgovara na to veoma pozitivno", rekao je.

Harvie S već decenijama predaje na prestižnoj Manhattan School of Music u New Yorku, a tokom boravka u Sarajevu upoznat će studente Muzičke akademije i održati radionice koje, ističe, veoma voli.

"Mislim da će poziv muzičara u budućnosti zahtijevati mnogo stvari: prvo je da budeš odličan svirač, drugo je da budeš učitelj, a treće je da budeš kompozitor. Veoma je teško živjeti od muzike i zato je važno da muzičar ima što više vještina koje će ga podržati u nastojanjima da se bavi muzikom koju voli. Kad upoznam nove muzičare prvo obratim pažnju na to šta oni mogu i onda razgovaram s njima kako bih im pomogao da premoste ograničenja i pređu na naredni nivo. Također sam veoma otvoren za njihova pitanja i volim poslušati njihovu priču", rekao je.

Osim toga, Harvie S je i inovator. Modelom pojačala "The Upshot Bass Speaker and Amplifier" koje je proizveo Acoustic Image znatno je doprinio svijetu jazza.

"Ponosan sam na Upshot pojačalo. Prvo, ono ima najbolji prirodni, akustični zvuk od svih pojačala koja sam ikada čuo. Drugo, jednostavno je prenosivo: možeš ga staviti na leđa u ruksak i otići na svirku. Oslobađa ruke da nosiš instrument. Ovo pojačalo mogu koristiti ne samo kontrabasisti, već i gitaristi, klavijaturisti pa i vokalisti. Donio sam ga u Sarajevo i predstavit ću ga na sarajevskom koncertu. Ovo je zaista novost i promijenit će pojačala u budućnosti. Mislim da će također u velikoj mjeri ljudima olakšati život i zbog toga se osjećam posebno dobro", rekao je Harvie S o svom patentu.

U nastavku razgovaramo o jazzu, a Harvie S nam kaže kako nije on izabrao muziku, već muzika njega, a njegova misija je da uradi nešto pozitivno s tim. Smatraju ga prvom ligom u svijetu jazza, a tokom dugogodišnje karijere je sarađivao s najvećim svjetskim jazz muzičarima kao što su: Gil Evans, Tony Bennett, Sheila Jordan, Michael and Randy Brecker, Dexter Gordon, Chet Baker, James Brown i mnogim drugim

"Zaista želim sebe promatrati kao da sam više od jazz muzičara. Ja samo vjerujem da postoje dvije vrste muzike: dobra i loša. Volim mnogo različitih stilova i volim svirati u različitim manirima. Primarno je izraziti se stilski, svirati što je autentičnije moguće i zadržati svoju osobnost. Da, imao sam sreću da sviram i snimam s toliko muzičkih velikana. Učio sam od sviju njih. Glavna stvar koju sam naučio je da je veoma važno biti posvećen svojoj umjetnosti, jer te to na kraju nagradi", rekao je.

Dodaje da je svaka umjetnička forma transformativna i da će koristiti ljudskoj vrsti, ali da je najvažnije da umjetnost postoji i raste.

"Umjetnost je veoma važna. Mislim da ne postoji nijedna zajednica na cijeloj planeti koja nema umjetnost. Kada historičari istražuju neku civilizaciju oni prvo gledaju na umjetnost jer upravo ona izražava značenje te civilizacije. Bez umjetnosti mi ustvari samo spavamo, dišemo i jedemo, a to nije dovoljno. Bilo bi dovoljno za životinju, ali to nije dovoljno za čovjeka. Ne mislim da svako treba živjeti umjetnost i biti umjetnik, ali svako treba znati o važnosti umjetnosti i nositi je u svom životu. Kao što sam ranije rekao: nisam izabrao da budem muzičar, muzika je izabrala mene", rekao je Harvie S na kraju razgovora za Klix.ba.