Muzika
158

2Cellos za Klix.ba: Kod nas nema jeftinih, ljigavih showbiznis trikova za mase

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook)
Dvojac 2Cellos će u sklopu svoje svjetske turneje održati i koncert u Sarajevu 13. maja u Skenderiji.

2Cellos je hrvatski instrumentalni dvojac koji čine violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser, a upoznali su se još u adolescentskim danima kad su zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Šulić je kasnije školovanje nastavio na londonskoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji, a Hauser na Kraljevskom univerzitetu u Manchesteru.

Nakon dugogodišnjeg sviranja klasične muzike na violončelima, odlučili su obraditi pjesmu "Smooth Criminal" Michaela Jacksona, a snimak je u januaru 2011. postao veliki hit na YouTubeu s više od tri miliona prikaza u prve dvije sedmice.

Dvojac ima tri studijska albuma: 2Cellos (2011.), In2ition (2012.) i Celloverse (2015.)

Posljednji put su u Sarajevu nastupili 2013. godine, kada su na koncertu odsvirali "Prvi poljubac" Halida Bešlića.

"U Sarajevu se uvijek osjećamo kao kod kuće, a ovo će biti nas treći koncert u vašem gradu. Napredujemo iz koncerta u koncert i svaki nastup je sve bolji. Svaki put je sve luđe i bolje, tako da će ovaj put biti najbolje!", kažu momci za Klix.ba.

U želji da naprave nešto novo i originalno, a što nisu mogli samo sviranjem klasičnih muzičkih kompozicija, odlučili su se za obrade pop i rock pjesama. Prvi album snimaju 2011. godine za izdavačku kuću Sony Masterworks, a na njemu se nalaze obrade pjesama U2-a, Guns N' Rosesa i Nine Inch Nailsa, Stinga, Coldplaya, Nirvane i dr. Prva dva singla s albuma bile su pjesme "Smooth Criminal" i "Welcome to the Jungle".

"Oduvijek smo voljeli sve vrste muzike, nismo se htjeli limitirati samo na klasičnu muziku, tako da smo ih sve sjedinili u ovaj naš projekt. Također je u nama uvijek bila ta jedna luđačka rockerska energija i adrenalin i htjeli smo svirati pred hiljadama ljudi na velikim stadionima i arenama, te privući mlađe naraštaje", kažu Luka i Stjepan za Klix.ba.

Od 2011. godine s 2Cellos, u dijelu njihova programa, kao bubnjar nastupa i Dušan Kranjc. Ističu kako je njihova muzika originalna te kako nemaju dodirnih tačaka ni sa jednim drugim izvođačem.

"Kad smo tek počinjali, imali smo jasnu viziju kako i u kojem smjeru želimo ići, ljude je privukla naša suluda energija, spontanost i jednostavnost. Svo bogatstvo zvuka koje čujete nastaje na samo dva instrumenta i na kraju koncerta uz pomoć bubnjara. Sve baziramo na live živoj svirci i čistom sirovom talentu, nema jeftinih, ljigavih showbiznis trikova kojima pokušavamo pridobiti masu", navode Luka i Stjepan za Klix.ba.

Dodaju kako mogu bez svega osim bez muzike te kako će ona uvijek biti njihov životni poziv i misija.

Momci su nastupili u velikom broju talk show emisija, serija i muzičkih festivala, a imali su priliku svirati i s Eltonom Johnom u sklopu njegove svjetske turneje. Nedavno su nastupili i na ceremoniji dodjele Zlatne lopte u Cirihu, a kažu kako je ovo za njih bilo jedno nezaboravno iskustvo, kao i velika čast koju će pamtiti cijeli život.