Karnevalska tradicija
25

Mostarci spalili platomat "Pinokio Barbar" kojeg su osudili za najveći izvor zla

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala Mostarci su večer u naselju Centru 2 zapalili lutku Pinokia Barbara, odnosno platomat Mostar parkinga koji su osudili za najveći izvor zla tokom prošle godine u Mostaru.

Prema transparentno i poetski izrečenoj presudi, Pinokio Barbar je zapaljen ekološkim šibicama u 19 sati na Trgu Buka i Mačkara u centru Karnevalske Republike Centar 2.

'Visoko vijeće Najvišeg suda Republike Centar 2 donijelo je jednoglasno presudu u slučaju tužbe napaćenog puka protiv najvećeg izvora zla u prošloj godini Pinokija Barbara'', stoji u poetskom obrazloženju presude koja je pročitana u krugu maškara.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedena udruga njeguje više od 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

Tako su do sada na lomači spalili lik gradonačelnika i predsjednika vlade, te brojne druge likove u satiričnoj formi, ali kako su naglasili, nikada nikoga kao osobu, nego pojavu koja se veže za nju, s ciljem da se popravi u narednoj godini.

Inače, na lomači u ovom mostarskom naselju do sada su spaljeni: "Bukača Huzurpator","Buljo Šešbešlić", "Medi Plišbraun", "Bjerko Pilijanović", "Vladin Blećo", gospođica Gradska Vijećnica, "Eurokrem Obabuš", "Ćiro Morić", "Marko Franko Švicarac", "Uhljeb Budžetić", "Lipe Blesić", "Akciza Nalitrić" i drugi.