"Nisam tražila"
61

Milenina ispovijest ohrabrila žrtve seksualnog nasilja: Glumice na Facebooku dijele iskustva

L. K.
Stranica je pokrenuta 17. januara
Stranica je pokrenuta 17. januara
Na društvenoj mreži Facebook kreirana je stranica "Nisam tražila" koja za cilj ima stvoriti prostor u kojem glumice koje su žrtve seksualnog uznemiravanja anonimno mogu podijeliti svoja iskustva s javnošću. U nešto više od 12 sati nakon kreiranja, na stranici je prikupljeno više od 20 priča.
Nakon što je u regionalnim medijima objavljena ispovijest srbijanske glumice Milene Radulović o tome kako ju je silovao scenarista i učitelj glume u Beogradu Miroslav Mika Aleksić, pokrenuta je lavina reakcija - kako poznatih i javnih ličnosti tako i običnih građana.

Radulović je prozvana "licem hrabrosti", a mnoge javne ličnosti istakle su kako se nadaju da je ovo samo početak, odnosno da će Milenin potez ohrabriti i druge žrtve seksualnog zlostavljanja da istupe i ispričaju svoja iskustva.

Za potrebe dijeljenja ovakvih iskustava pokrenuta je Facebook stranica "Nisam tražila" na kojoj je do sada prikupljeno više od 20 ispovijesti regionalnih glumica. Stranicu trenutno prati više od 1.700 ljudi, a glumicama su u komentarima na objavama podršku pružili regionalni reditelji, glumci i glumice.

“Tad već nisam bila studentica, već mlada kolegica, kada mi je jedan bivši profesor u kafani pričao o tome kako je izbačen s prošlog fakulteta na kojem je predavao jer ga je studentica optužila za seksualno uznemiravanje, pri tome mi se vrlo neumjesno upucavajući, iako je znatno stariji od mene i ima porodicu. Godinama je taj isti profesor skidao studentice do gola na prijemnom ispitu, sve dok za to nisu saznali i drugi profesori. Od tada je ta praksa prestala. A pomenuti profesor, ni heroj ni zločinac, sada je kažnjen funkcijom prodekana na istom tom fakultetu", navedeno je u jednoj od ispovijesti.

Nije poznato ko je pokrenuo stranicu, no vrlo je vjerovatno da će u narednom periodu na ovoj platformi biti objavljeno još mnoštvo negativnih iskustava.

Podsjetimo, prema navodima Blica, Aleksić bi danas trebao biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a protiv njega bi trebala biti podnesena i krivična prijava za silovanje. On neće biti obavezan dati izjavu - može se braniti šutnjom. Prijeti mu zatvorska kazna od pet do 15 godina.

Aleksić je uhapšen jučer zbog sumnje da je počinio silovanje, a policija je pozvala žrtve da im se jave.