magazin
552

Marina Abramović: Imala sam tri abortusa, djeca sputavaju žene umjetnice

Klix.ba
Marina Abramović, svjetski priznata konceptualna umjetnica srbijanskog porijekla, dala je intervju za jedan njemački magazin Tagesspiegel u kojem je govorila o svom pozivu umjetnice, kao i odluci da nema djecu.

Marina Abramović je uoči svog 70. rođendana dala intervju u kojem je pričala o tome kako se osjeća slobodnom bez porodice, bez muža i djece, budući da smatra kako djeca sputavaju žene umjetnice.

"Imala sam tri abortusa jer sam znala da bi djeca bila katastrofa za moj rad za koji mi treba jako puno energije, a svi znamo koliko energije je potrebno za djecu", kazala je umjetnica.

Približavajući se svom 70. rođendanu, umjetnica, koja se 2009. godine razvela od svog drugog supruga, video umjetnika Paolo Canevarija i koju je tužio jedan bivši ljubavnik, njemački umjetnik Ulay u vezi rada kojeg su stvorili dok su bili skupa, kaže kako je sve više boli briga za mišljenje okoline.

Njemački magazin je za naslov intervjua stavio samu njenu izjavu kako "sa 70 godina moraš reducirati s*anja u životu".

Marina Abramović je rođena 1946. u Srbiji. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, a poslijediplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sedamdesetih godina počinje priređivati svoje prve performanse, od 1975. je živjela u Amsterdamu, a od 2005. u New Yorku. Bila je profesorica na umjetničkim školama u Berlinu, Hamburgu, Parizu...

Rad Marine Abramović istražuje vezu između umjetnika/performera i publike, preispituje ograničenja tijela, kao i mogućnosti uma. Aktivna preko tri decenije, Abramović su često opisivali kao osnivačicu performativne umjetnosti u tom smislu.

Njen najpoznatiji je performans "The Artist Is Present" iz 2010. godine kada je više od 736 sati provela sjedeći u muzeju dok su nasuprot njoj za sto sjedali potpuni stranci koji su došli vidjeti samo umjetničko djelo. Popularnosti performansa pomogla je i pjevačica Lady Gaga s kojom je Marina 2012. godine započela suradnju na umjetničkom projektu i istoimenom Gaginom albumu ARTPOP.

Govoreći o suštini svojih performansa i njihovoj autentičnosti, Marina Abramović je kazala:

"Razlika između teatra i performansa je u tome da je u teatru krv kečap, dok je u performansu sve stvarno", kazala je Abramović, dodavši kako je umorna od toga da mora stalno biti fizički prisutna, kao i odgovoriti zahtjevima svog posla koji uključuje mnogo putovanja, tako da djeca nisu dolazila u obzir.

"Prema mom mišljenju, djeca su razlog zašto žene u svijetu umjetnosti nisu uspješne kao muškarci. Postoji jako puno talentovanih žena, no zašto samo muškarci zauzimaju važne pozicije? Jako je jednostavno. Ljubav, porodica, djeca - žena ne želi da žrtvuje sve to zarad umjetnosti."

Komentarišući opasku novinara o tome kako postoje uspješni umjetnici koji istovremeno imaju djecu, Abramović je kazala:

"Postoje dobri umjetnici koji imaju djecu, naravno da postoje. Zovu se muškarci."