Supruga gradonačelnika
568

Majda Skaka: Godi mi kada me nazivaju prvom damom Sarajeva, ali je veća odgovornost nego privilegija

E.S.
Majda Skaka
Majda Skaka
Živimo u vremenu kada se žena susreće s brojnim izazovima, ali i predrasudama, kaže nam odmah na početku razgovora Majda Skaka, supruga gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, ali i ambasadorica Udruženja Majka i dijete.

Upravo zbog toga, ističe, kroz Udruženje se trudi promovirati ideju zdrave i sigurne majke kao čvrstog stuba porodice i društva.

Mada je nerijetko nazivaju prvom damom grada Sarajeva, za Majdu je, kaže nam, ipak najvažnija uloga majke koju se trudi njegovati što bolje.

"Saradnja s Udruženjem traje već duži period. Veoma cijenim to što rade, tako da je biti ambasadorica za mene čast i zaista se trudim svojim primjerom pokazati da je majka stub porodice i društva. Vrlo je važna uloga udruženja gdje žene mogu razmijeniti svoja iskustva, povjeriti jedna drugoj svoje strahove, posebno u najosjetljivijem periodu za ženu, onda kada postane majka", kaže Skaka.

Kao ambasadorica se trudi, nastavlja, prenijeti poruku od krucijalnog značaja...

"Važno je istaknuti da nijedna od nas nije usamljena. Biti dio projekta koji omogućava i mjesto i vrijeme na kojem trudnice i mlade majke mogu dijeliti svoja iskustva te rješavati probleme s kojima se svakodnevno susreću čini me, kao majku dvoje djece, posebno sretnom", ističe Skaka.

Komentirala je naša sagovornica i položaj žene u društvu te odgovorila na pitanje jesu li se pripadnice nježnijeg spola konačno izborile za ravnopravnost.

"Pitanje ravnopravnosti žene u društvu je, nerijetko, pitanje koliko je žena zadovoljna. Nemaju sve žene iste ambicije, ali je za svako društvo obaveza da joj omogući jednake šanse. Udruženje Majka i dijete upravo ima misiju kroz zajednički rad utjecati na mentalno jačanje žene. Poručujem svim majkama i onima koje to žele u budućnosti postati da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, ali i da se edukuju i istražuju", kaže Skaka.

Želja joj je, dodaje, na svaki način podržati i podstaći što bolju komunikaciju između žena različitog ekonomskog statusa i obrazovanja te učestvovati u radu na uklanjanju predrasuda.

"Primjeri izuzetnih žena iz historije potvrđuju da žena ljubavlju i mudrošću oplemenjuje civilizacije", kaže Skaka.

Otkriva nam na šta je najviše ponosna, osvrćući se ponovo na porodicu kojoj je još jednom tokom našeg razgovora dala prioritet.

"Svaka žena, majka, mora voljeti i paziti sebe, da bi najodgovorniji posao koji dobije rođenjem djeteta radila što bolje. Moj životni fokus su moja djeca i porodica. Sve aktivnosti koje provodim mimo te životne uloge trudim se da budu upravo njom inspirisane. Biti ispunjena kao supruga, majka i žena, dovoljan je povod za unutarnje zadovoljstvo", kaže nam Skaka.

Privilegovana je, nastavlja, činjenicom da njen glas može nekome pomoći, ali i ponosna na sve humanitarne akcije čiji je bila dio.

"To se posebno odnosi na dva Diplomatska zimska bazara na kojima je Grad imao aktivno učešće. Predstavnicima dvadeset nevladinih organizacija u Bosni i Herecgovini koje pomažu djeci i mladima uručeni su čekovi u ukupnom iznosu od 212.000 KM, koji je prikupljen tokom bazara održanog u Sarajevu u decembru prošle godine", govori Skaka.

Na pitanje da li joj imponira činjenica da je nazivaju prvom damom grada Sarajeva, priznaje da joj ta uloga nosi mnogo više odgovornosti nego privilegija, ali da joj svakako imponira taj kompliment.

"Ponosna sam supruga čovjeka koji je na čelu ovog grada i koji tu funkciju obnaša s mnogo ljubavi i predanosti. Često sam u poziciji da u direktnoj komunikaciji s ljudima imam šansu doprinijeti pozitivnim procesima. Naša je želja da to breme nosimo na pravi način. Izazov je organizirati život u skladu s obavezama gradonačelnika i nekad naši privatni planovi moraju biti, da se blago izrazim, prilagođeni protokolu i odgovornosti gradonačelnika. Ali, ohrabruje nas činjenica da smo dio procesa koji ostavljaju dubok i pozitivan trag na glavni grad", kaže Skaka.