Od hobija do biznisa
450

Maja Makaš Imamović ručno rađenim suvenirima promoviše ljepote i historiju BiH

E. LJ.
Mlada slikarka i diplomirana historičarka i historičarka umjetnosti Maja Makaš Imamović ljubav prema umjetnosti pretočila je u posao još 2010. godine. Narednih godina usavrašavala je svoj talent ručno praveći jedinstvene modne dodatke i šireći asortiman svojih proizvoda koje danas možete pronaći i na policama suvenirnice koja se nalazi na polaznoj stanici Trebevićke žičare.

Maja na Instagramu ima više od 16 hiljada pratilaca, a njen rad zapazili su vlasnici mnogih suvenirnica, između ostalog i vlasnik suvenirnice koja se nalazi na polaznoj stanici Trebevićke žičare. Priča nam kako ju je kontaktirao putem Instagrama i zamolio da uradi nekoliko primjeraka. Njegovom pozivu Maja se rado odazvala i tako je nastalo suđe (fildžani, tacne, manje i velike šolje za kafu/čaj) ručno oslikano bh. simbolima.

"Riječ je o šoljama za čaj s reljefastim motivima bh. simbola, magnetima, privjescima za ključeve te fotografijama u kombinaciji s reljefastim motivima, naravno, sve s našim simbolima, kako bi turisti imali originalni komad. Saradnja će se nastaviti i formirati u tom smjeru, već za naredni put planirani su, pored svega toga, i ručno oslikani cekeri. Imam potpunu slobodu da radim po svom i da, dok se god držimo teme, sama biram motive i način izrade", ispričala je Maja za Klix.ba.

Za oslikavanje ovih suvenira koristi boje za staklo, boje za tekstil i akrilne boje, dok za oblikovanje reljefastih motiva koristi polimernu glinu i glinamol.

"Najdraža tehnika mi je svakako rad u polimernoj glini u kombinaciji s oslikavanjem, ali i samo oslikavanje raznim vrstama boja, akrilne, uljane, boje za staklo, boje za tekstil itd. Ručno ušivanje perlica na broševima, ogrlicama te glina u kombinaciji s printom u izradi nakita. Vrijeme izrade zavisi naravno od zahtjevnosti, ali evo kada je riječ o šolji s tehnikom polimerne gline, proces je duži jer se glina peče pa suši pa je onda oslikavam po potrebi i želji. Svaki komad je opipljiv i često je potrebno vraćati se nekoliko puta jer se i suši i lakira", pojasnila je.

Kako je sve počelo

Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Maja je upisala historiju i historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Priča nam kako joj je, s obzirom na to da je na fakultetu učila samo teoriju, falilo mjesto za likovno izražavanje pa je došla na ideju da počne praviti nakit.

"Nakon nekoliko bazara u periodu 2009.-2010. pokrenula sam Facebook stranicu i za manje od pet mjeseci imala sam 18 hiljada pratilaca. Tada je to bilo zaista zanimljivo i samo me dodatno ohrabrilo jer nije postojalo toliko kreativaca kao danas. Društvene mreže nisu tada bile toliko preplavljenje ručnim radovima i bilo je malo onih koji su izlagali svoje rukotvorine", rekla je.

Njena prva kreacija bile su naušnice s crtežom mačke, koje i danas čuva kao najslađu uspomenu, a ideja da hobi pretvori u biznis bila je rizik vrijedan svakog truda.

"Cilj mi je od samog početka ponuditi za svakoga po nešto pa se u mojoj radionici može naći nakit za razne primjene, odnedavno je u ponudi i nakit u vidu prstenja i pinova za djevojačke večeri, ali ne naravno obični, nego otkačen i neobičan, dekoracije za ulazna vrata od gline koje su popularne u posljednje vrijeme jer ih radim kao karikaturice ukućana, setovi za prvi pramen kose, setovi posuđa ručno oslikani motivima po želji, ušivene perlice raznih boja i materijala, kao broševi i ogrlice i sl.", rekla je.

Talent, ljubav prema umjetnosti, istrajnost i hrabrost

No, da biste pokrenuli vlastiti biznis i u tome bili uspješni, potebno je mnogo hrabrosti, talenta, ljubavi i istrajnosti. Sve to krasi ovu kreativnu mladu Sarajku kojoj inspiracije ne manjka.

"Uvijek polazim od toga da treba prvenstveno voljeti ono što radite da bi se posao razvijao u najboljem smjeru. Ne volim dosadan i jednostavan nakit i nešto što svako može uraditi pa ni sama ne bih nikada kupila komad nečega što znam izraditi. Boje i upečatljivost su ono što publiku uvijek privuče, kako na bazarima tako i nakon pregleda mojih stranica na Facebooku i Instagramu", rekla je.

Njen ručni rad kupuju sve generacije, što je, kaže nam, čini iznimno sretnom i daje joj pozitivan feedback.

"Proizvodi koje nudim nisu samo nakit kako sam pomenula, nego i suveniri i slike, oslikane kutije, šolje, magneti, šoljice i tacne, uskoro će se tu naći i oslikani cekeri... tako da onaj ko se želi počastiti ili nekoga obradovati, uvijek nešto nađe kada vidi ponuđeno. Radnja je svakako u planu, ali za sada imam nekoliko saradnji tako da će se radovi izlagati na nekoliko mjesta, a online radnja je tu non-stop i narudžbe su uvijek otvorene za sve ideje", rekla je Maja Makaš Imamović na kraju razgovora za Klix.ba.