magazin
36

Ljekar Muhammada Alija: Boks nije utjecao na njegovu bolest

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Muhammad Ali i njegova porodica nikada nisu ozbiljno razmišljali da doniraju njegov mozak za istraživanje, izjavio je Abe Lieberman, ljekar bokserske legende.

"Ali se nije izjašnjavao o tome", odgovorio je dr. Lieberman.

Dodao je da ne misli kako je boks doprinio Parkinsonovoj bolesti koju je bokser imao, ali nije mogao biti sto posto siguran. Lieberman je bio među onima koji su liječili Alija 1984. godine i tada su postali dobri prijatelji.

Ali, koji je umro u Arizoni prošlog petka, svojevremeno je izjavio kako vjeruje da je pretrpio ozbiljnu povredu tokom borbe s Larryjem Holmesom 1980. godine. U jednom intervjuu izjavio je kako se ne bi borio protiv Holmesa da je znao da će mu oštetiti mozak.

Ipak, dr. Lieberman vjeruje kako je Ali vjerojatno već imao Parkinsonovu bolest kada je ušao u ring protiv Holmesa. Ljekar je rekao da nije čuo kako Ali krivi boks za svoju bolest.

Dr. Holly Shill izjavila je da je istraživanje pokazalo da osobe s historijom povreda glave imaju nešto veći rizik za obolijevanje od Parkinsonove bolesti.

"Kod ljudi koji nemaju historiju povreda glave rizik od razvoja Parkinsonove bolesti je oko jedan posto u dobi od 60 godina. Ako pogledate ljude koji imaju takvu historiju ili značajnu povredu glave zbog koje je trebalo otići u bolnicu na pregled, taj broj ide na 1,5 posto“, izjavila je dr. Shill.

Slavna bokserska zvijezda jednom je primila 29.000 udaraca u glavu, ali nije provedeno istraživanje šta bi toliki broj udaraca mogao prouzrokovati.