Borilački sportovi
821

Vehid Gunić, jedini bh. novinar koji je uradio intervju sa bokserskom legendom: Rekao mi je da mu je boks dao i oduzeo sve

Piše: Edin Isanović
Bokserska legenda Muhammad Ali preminuo je u 74. godini života, a mnogi će ga svrstati među najbolje sportiste svih vremena. Malo ko zna da je Vehid Gunić, istaknuti bh. novinar i autor knjige o Muhamedu Aliju, svojevremeno uradio intervju sa bokserskom legendom. Gunić je radni vijek proveo na Radio-televiziji Sarajevo. Pripadao je redu omiljenih bh. novinara, a član je Unije nezavisnih novinara BiH i Udruženja književnika Kraljevine Norveške. Objavio je desetke knjiga različitih žanrova, među kojima i knjigu "On najveći - Muhamed Ali".

Vehid Gunić je, na vijest o odlasku legende, kratko prokomentarisao da je otišao vjerovatno jedan od najvećih sportista koje je svijet ikada vidio.

"Osjećam se tužno, vjerovatno kao i hiljade drugih", kaže Gunić

Gunić je u jednom od intervjua za naš portal istakao kako je krajem 1983. i početkom 1984. godine vodio kviz 'Olimpijski vremeplov' koji je bio posvećen Olimpijskim igrama u Sarajevu. Svojim radom je skrenuo pažnju i stigla mu je ponuda da o trošku Amerikanaca posjeti Los Angeles gdje su se trebale održati ljetne Olimpijske igre 1984. godine. Istakao je da je u formularu koji je popunio obrazložio da bi volio uraditi intervju sa, u to vrijeme, najboljim bokserom svijeta - Muhamedom Alijem.

Ali primio 175 hiljada udaraca u glavu

Podvukao je kako je organizacija intervjua išla teško.

"Članica Komiteta za informacije je, na moj svakodnevni upit: 'Šta je sa Alijem?', odgovorala: 'Činimo sve da se susretnete sa gospodinom, ali uvijek iskrsnu neki problemi. Ipak, jednog dana sam ljubaznoj rekao: 'Molim vas, zapišite i doslovno prenesite gospodinu Aliju ovakvu poruku: 'Uredniku Televizije Sarajevo Vehidu Guniću je poznato da gospodin Ali ima najblistaviju sportsku karijetu na svijetu. Toj biografiji nedostaje još samo jedan jedini podatak, a taj je da je slavnog boksera intervjuisao najveći i najznačajniji novinar današnjice – Vehid Gunić'. Bila je zbunjena. No, upalilo je. Pamtim da mi je rekla da požurim da razgovaram sa šampionom", kazao je u intervjuu koji je urađen 2012. godine Gunić. Dodao je kako je u trenucima kada je upioznao Alija bio uzbuđen.

"Tada sam saznao kako je u svojoj bokserskoj karijeri, uključujući i amatersku fazu Muhamed primio oko 175.000 udaraca u glavu. Pomislio sam – koliko ih je onda zadao? Rekao mi je da mu je boks dao i oduzeo sve. Sjećam se i sale sa trofejima koja je izgledala izvanredno", zaključio je Gunić kojeg posebno raduje činjenica da se u rodnom gradu Muhmeda Alija, u muzeju nalazi i njegova knjiga "On najveći - Muhamed Ali", zaključio je tada Gunić.

Najbolji sportista u historiji

Inače, Muhameda Alija je ugledni Sports Illustrated 1999. godine proglasio sportistom stoljeća, a i u mnogim drugim izborima dobio je nagradu za najboljeg sportistu u historiji. U izvanrednoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza. Također, bio je jedini bokser koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Suparništvo njega i Joea Fraziera jedno je od najvećih. U prve dvije međusobne borbe obojica su slavili po jednom. Nakon toga dogovoren je konačan obračun na Filipinima. Provokacije Alija obilježile su najavu tog meča, koji je odlučen nakon 14. runde jer Frazieru njegov tim nije dopustio povratak u ring za posljednju rundu.