Popularni satiričar
71

Zoran Kesić: O političkim dešavanjima je zabavno pričati, bar dok ne postane mučno

Piše: El. Lj.
Zoran Kesić (Foto: Miloš Lužanin)
Zoran Kesić (Foto: Miloš Lužanin)
Zoran Kesić, voditelj satirične emisije "24 minuta", početkom maja stiže u glavni grad BiH gdje će u sarajevskom Domu mladih predstaviti svoju priredbu "Kesić, priče i pesme". Povod je to razgovora u kojem je Kesić za Klix.ba govorio o humoru i društveno-političkim dešavanjima koja su mu neiscrpan izvor inspiracije, a otkrio nam je i šta će, između ostalog, tokom svoje priredbe ispričati Sarajlijama.

"Ne bih mnogo otkrivao, ali priča počinje ovako: 'Pošao sam u Sarajevo na koncert mojih drugara iz Beograda s namjerom da poslije koncerta prespavamo, a sutradan se nakon ćevapa i kafice vratimo kući. Međutim, umjesto jedne večeri u Sarajevu sam neplanirano proveo sedmicu'", ispričao nam je Kesić.

Kako i zbog čega je u Sarajevu ostao sedam dana sarajevska publika saznat će 5. maja u Domu mladih. Osim toga, Kesić će, kao što je i očekivano, pričati o političkim odnosima u regiji.

"To je uvijek zabavno, bar dok ne postane mučno. Otpjevat ću publici i desetak pjesama tokom nastupa. To je, recimo, zabavno meni, a odmah postane mučno publici. Ipak, pjevam", rekao je.

Kaže nam da, kada je riječ o ovom nastupu, očekuje da se publika drži precizno definisanog ugovora u kojem jasno stoji da su obavezni glasno se smijati, zabavljati se, uživati, aplaudirati...

"Nakon što se povučem sa scene publika je dužna prirediti mi ovacije i vikati 'Kesiću, majstore'. Ništa drugo od Sarajlija ne očekujem nego da se pridržavaju ugovora. I eventualno ako mi neko napravi krompirušu, ne bih odbio", rekao je.

S obzirom na to da u svojoj emisiji "24 minuta" nikoga ne štedi i otvoreno kritikuje vladajuću elitu i anomalije društva, Kesića mnogi smatraju kritičarem vlasti. No, on za sebe kaže da je zapravo kritičar gluposti.

"Druga je stvar što trenutno najviše gluposti dolazi od vlasti. Kritikujemo mi i nesposobnost opozicije, naravno. Ali smatram da je dužnost satire da ubada najmoćnije. Nije ni zabavno ni lijepo udarati nekoga ko je već u nokautu i na zemlji. Zabavno je udariti na najjačeg. Neka ostane zapisano da sam izjavio da će naša emisija, jednoga dana kada ova vlast bude zamijenjena nekom drugom, svoju posvećenost zajebanciji najmoćnijih potvrditi kritikovanjem tih novih glavnih", rekao je.

Naglašava da onaj ko je glavni s privilegijama vlasti dobija i odgovornost da bude izložen kritici, zafrkanciji, ruganju i trulom povrću.

"Izvini, druže, zbog paradajza, ali to ti ide u paketu s foteljom. U Srbiji je sramna situacija kada govorimo o kritičkom govoru. Pritom sramota ide na dušu vlasti, kao i vlasnika i urednika medija. Tri nedjeljnika, jedan dnevni list i jedna TV stanica njeguju kritički, odnosno normalni, nešlihterski pristup, pristup novinarstvu u kojem se pitaš zašto nam je ovako i ko je kriv. Ovo ostalo, uključujući i našu emisiju su incidenti, greške u Matrixu. Često zgodan (iako lažan) argument vlasti je: 'eto vidite, svuda nas kritikuju'", rekao je.

Smatra da je o konkurenciji ili rivalstvu neukusno govoriti, jer je u medijskom prostoru veoma malo oaza kritičke misli.

No, jedno je sigurno - narodima bivše Jugoslavije smisla za humor ne fali. Najviše se, kaže Kesić, smijemo onima koji žele ostaviti utisak ozbiljnih, odgovornih, zabrinutih za našu sudbinu, a ispadaju smiješni.

"Mi se smijemo kada prepoznamo glumu, pretvaranje, melodramski patos tih naših lidera. Smijemo se od muke, naravno. Ali baš zato je taj smijeh možda bitniji publici nego smijeh piti bačenoj u lice. Samo što mi živimo u takvim zemljama u kojima i pite i prdeži moraju sačekati neka bezbrižnija i bogatija vremena te neke normalnije i dosadnije političare", rekao je.

Svakako da humor i satira nisu jedini način kritičkog govora o društveno-političkim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije, ali su vjerovatno najprivlačniji i čitaocima i gledaocima.

"Društvene mreže su dosta doprinijele razvoju satirične misli u ograničenom broju karaktera. Što se mene lično tiče, humorom je obojen skoro cijeli moj dosadašnji život, ne samo profesionalna TV karijera. Hoću da kažem, čak i da ne radim ovu emisiju, na satirični način bih govorio ili pisao o dešavanjima. To je moj stil, dosadno mi je ako bar nešto malo nije smiješno", rekao je.

Komentarišući bosanski humor, Kesić kaže da nije precijenjen, da su Bosanci zaista duhoviti i da im je naglasak olakšavajuća okolnost.

"Svaka rečenica zvuči kao početak skeča ili vica. Bosanac i kad priča ozbiljno, ti ga slušaš otvorenih usta u poluosmijehu, čekajući foru na kraju. Iz mog iskustva i poznanstava, u ekipi od deset Bosanaca devet ih je duhovito. A ovaj deseti je zapravo Slovenac koji se tu infiltrirao jer je vidio dobru raju, zezanje i smijeh. Ipak, istine radi, nadrealisti nikada nisu bili moj prvi izbor. Naime, imali su tu nesreću da ih zavolim u isto vrijeme kad i montipajtonovce i Indexovo radio pozorište. Dakle na visokom su trećem mjestu mojih smiješnih uzora iz detinjstva", rekao je.

U narednom periodu planira se posvetiti svojoj emisiji "24 minuta" i nastupati u svojoj priredbi "Kesić, priče i pesme" širom Evrope i svijeta.

"Kada budem našao vremena u planu je scenarij za crtani film, seriju i igrani film. I roman da napišem. Manekenka da budem. I objavljivanje zbirke priča i pjesama. Ali prije svega scenarij za strip. Ništa ne bih više volio nego da pišem scenarije za stripove", rekao je Kesić na kraju razgovora za Klix.ba.