Naselje Otes
47

Znate li priču o austrougarskom pilotu Oskaru Dudiću čiji se spomenik kod Sarajeva obnavlja

Piše: L. K.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Spomenik austrougarskom pilotu koji u Otesu kod Ilidže postoji od 1914. godine već je dugo u lošem stanju, zbog čega su ga pripadnik vojske EUFOR-a Gregor Brosch Fohraheim i njegove kolege odlučili obnoviti i vratiti mu stari sjaj.

"Ovo je spomenik posvećen austrijskom pilotu koji je poginuo 1913. godine, u vrijeme vladavine Austro-Ugarske u BiH. Pilot se zvao Oskar Dudić, rođen je 1888. godine u Pragu, odrastao je u Beču, a u Mađarskoj se školovao", započeo je priču Brosch.

Za vrijeme balkanskih ratova 1912. i 1913. godine Dudić je sa svojom jedinicom boravio u BiH. Za 10. juli 1913. planirana je "Parada medalja", nakon koje se trebala održati "Parada aviona" gdje bi čitava jedinica aviona letjela na nebu iznad prostora gdje se održavala "Parada medalja".

Gregor Brosch - Fohraheim (Foto: M. O./Klix.ba)
Gregor Brosch - Fohraheim (Foto: M. O./Klix.ba)

"Prema planu i programu, avioni su trebali polijetati iz Butmira. Međutim, Dudić je nakon polijetanja shvatio da motor njegovog aviona ne radi kako treba te se pokušao vratiti na zemlju. Njegov motor je tada u potpunosti otkazao i on je pokušao da ga prizemlji na što bezbolniji način", nastavio je Brosch.

Uprkos velikom trudu pilota, avion se velikom brzinom srušio. Dudić i njegov avion su pali upravo na mjesto gdje danas stoji spomenik u njegovu čast, u naselju Otes.

"Pilot Dudić je preživio pad, ali je bio teško povrijeđen. Njegov mehaničar, koji je sjedio u pozadini aviona, je također bio teško povrijeđen te su obojica odvezeni u bolnicu u Sarajevu gdje su im se ljekari borili za život. Dudić je umro narednog dana, a njegov mehaničar je uspio preživjeti", ističe Brosch.

On dodaje kako tužni akcenat na priču stavlja činjenica da je Dudić na dan nesreće slavio 25. rođendan. Spomenik je izgrađen nekoliko mjeseci kasnije na mjestu nesreće u Otesu. Ipak, nije odolio zubu vremena te je od tada oštećen na nekoliko mjesta, zbog čega su ga Brosch i njegove kolege odlučili obnoviti, kako bi na taj način očuvali sjećanje na velikog pilota Oskara Dudića.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Pregovori o rekonstrukciji su počeli prije dva mjeseca, a konkretni radovi prije tri sedmice.