Premijera u aprilu
331

Zmaj od Bosne okupio glumce iz BiH i regije, Ermin Sijamija u glavnoj ulozi

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Polovinom aprila ove godine u Tuzli će premijerno biti izvedena predstava "Zmaj od Bosne" za koju režiju potpisuje srbijanski reditelj Slavenko Saletović.

Ovo djelo je rađeno po tekstu Elvisa Ljaljića koje je bazirano na historijskim činjenicama koje su vezane za lik i djelo Husein-kapetana Gradaščevića.

Autor teksta Elvis Ljaljić na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli je kazao da je riječ o značajnoj i velikoj priči koja je danas izuzetno aktuelna.

"Husein-kapetan Gradaščević je historijski lik koji je dramaturški najpotentniji. Pišući tekst pokušao sam da kroz odnos između Huseina i njegovog brata Osmana prelomim ono što se događalo u tom trenutku u BiH, ali i u Osmanskom carstvu", rekao je Ljaljić.

Naglasio je da se kraj predstave ne bazira na historijskom utemeljenju, s obzirom da do danas nije razjašnjeno pod kojim okolnostima je skončan život kapetana Gradaščevića.

Uloge u ovom komadu ostvaruju brojni istaknuti glumci iz BiH, ali i zemalja regije, među kojima su Nenad Tomić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Nina Terzić, Siniša Udovičić, Feđa Zahirović, Ljiljana Čekić, Zijad Gračić, a glavna rola pripala je poznatom bh. glumcu Erminu Sijamiji.

Foto: D.Z./Klix.ba
Foto: D.Z./Klix.ba

"Zmaj od Bosne se kod nas ne igra često i ne postavlja se u našim pozorištima. Bez obzira koliko mi je drago što sam dobio poziv za učešće u predstavi, u određenoj mjeri sam se i prepao jer je velika odgovornost kako ćemo svi skupa odraditi posao, odnosno da li ćemo na pravi način prenijeti poruku na mlade generacije, djecu koja po školama ne uče našu historiju", rekao je Sijamija koji na pozorišne daske donosi lik Husein-kapetana Gradaščevića.

On je istakao da ovu predstavu čini odlična glumačka ekipa, izrazivši nadu da će svi zajedničkim snagama napraviti djelo koje će trajati na sceni.

"Nadam se da će publiku i sve građane ove zemlje uvući u tu priču i barem nam malo otkriti stvari i osvijestiti u kojem vremenu živimo, jer nekako se uvijek za ovakve stvari kaže da je sad pravi momenat da se rade, međutim uvijek je pravi momenat da se radi Zmaj od Bosne", dodao je Sijamija.

Prve probe trebale bi početi do početka marta, dok je premijera planirana za polovinu aprila.

Autorski tim komada čine još i Mustafa Sušić, izvršni producent i umjetnički direktor predstave, zatim Hari Ejubović koji potpisuje scenografiju te Elvis Sivčević koji je zadužen za muziku.

Osim na pozorišnim daskama, cilj idejnih tvoraca ovog komada, odnosno članova Udruženja građana Zmajevo srce je i da se predstava izvodi i pred srednjoškolcima.