Knjiga je najbolji poklon
161

Zimski salon: Najviše se traže knjige o samopomoći

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tradicionalni, osmi po redu Zimski salon knjige otvoren je danas u Sarajevu. Već u jutarnjim satima galeriju Collegium Artisticum u Skenderiji, gdje se sajam održava, posjetio veliki broj ljubitelja knjige. Cijene su pristupačne, ponuda je prilično dobra, ali bi prodaja mogla biti i bolja, ističu izlagači.

U izdavačkoj kući Šahinpašić, koja je ujedno i organizator Salona, kažu da već danas mogu biti zadovoljni, jer su jutros već u deset sati posjetitelji čekali u redu kako bi posjetili sajam i izabrali nešto za sebe.

Prve kupovine su već obavljenje. Na 62 štanda smješteno je više od 150 izdavača iz cijelog svijeta, a izdanja su raznovrsna.

"Ima tu od dječije do stručne literature tako da svi ljubitelji knjige mogu naći ponešto. Tu su i pokloni, poput kalendara i slično. Na našem štandu, recimo, ima veliki izbor dječijih izdanja i slikovnica, beletristike...", kaže za Klix.ba Ajdin Šahinpašić.

Ukoliko namjeravate zimske dane provesti uz dobru knjigu ovo je idealna prilika da je kupite povoljno, jer se sniženja kreću od 10 do 70 posto, čak i više. Puno je knjiga koje koštaju samo jednu marku. "Objektivno, ponuda na salonu nikada nije bila veća, a knjige nikad nisu manje koštale", dodaje Šahinpašić.

Na štandu izdavačke kuće Zalihica razgovarali smo s Fahrudinom Kučukom, dječijim piscem, koji nam je rekao da prodaja knjiga u posljednje dvije godine ide prilično loše, čak i kada su u pitanju one koje koštaju samo pet KM, jer ljudi jednostavno nemaju novca.

Nastojanja izdavača i ovog puta su bila takva da pred praznike omoguće kupcima što povoljnije cijene i što bolje naslove. U Zalihici preporučju knjigu "Otkup sirove kože" Abdulaha Sidrana. Oni imaju više od 170 matičnih izdanja, od dječije literature, romana, do knjiga koje su "lakšeg" žanra.

"Međutim, posljednje tri-četiri godine najviše se prodaju knjige o samopomoći, psihologija, knjige o biljkama i travama. Osjeti se da čitači više ne traže romane, nego su to neke alternativne knjige, koje su jednim dijelom izgleda potrebnezbog situacije u kakvoj se nalazimo. Najbolja preporuka je da se čita ono domaće, jer znamo kave kvalitetne pisce imamo", kaže Kučuk i dodaje da će već od sutra u ponudi imati matična izdanja, koja su koštala i po 30 maraka, po cijeni od samo pet maraka.

Samra Harba na štandu knjižare Buybook ističe da su i kod njih snižene cijene novih naslova za 30 posto, a ona starija izdanja su snižena i mnogo više.

"Ono što bih ja preporučila je knjiga J.K. Rowling 'Upražnjeno mjesto'. To je svjetski hit i mi se nadamo da će se i kod nas dobro prodavati. Izdali smo i novog Markeza, tu je i biografija Zlatana Ibrahimovića koja se još uvijek dobro prodaje, nova je i 'Jarčeva fešta' Maria Vargasa Llose. Cijene se kreću od osam do 15 ili 16 KM. Ove godine nemamo samo Buybookova izdanja, već i druga. Nađe se za svakog po nešto", kaže Harba.

Treba napomenuti i to da svi izlagači još uvijek nisu stigli, poput nekih iz Srbije, te da se njihov dolazak očekuje.

Tokom posjete ekipe portala Klix.ba Zimskom salonu knjige, prisutan je bio veliki broj posjetitelja. S nekim od njih smo razgovarali. Kažu da su cijene pristupačne te da će sigurno izabrati nešto, za sebe ili kao poklon za praznike.

Inače, Salon je otvoren do 24. decembra. Posjetite ga, sigurno ćete naći nešto za sebe i ne zaboravite to da je knjiga možda ponajbolji poklon.