{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničanin fotografijom vodopada Kravice osvojio prvo mjesto za najbolje predstavljanje domovine

12.6.2018. u 16:19
328
31
Zeničanin fotografijom vodopada Kravice osvojio prvo mjesto za najbolje predstavljanje domovine
328
Zeničanin fotografijom vodopada Kravice osvojio prvo mjesto za najbolje predstavljanje domovine
Pobjednička fotografija Affana Kaknje na temu "Moja BiH"
Trinaestogodišnji Affan Kaknjo je na takmičenju za najbolju fotografiju Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini osvojio prvo mjesto na temu "Moja BiH". Kaknjo se amaterski bavi fotografisanjem, a svoja prva iskustva je stekao u školi fotografije koja se realizuje u Zenici.
Kaknjo se takmičio u kategoriji učesnika od 13 do 18 godina, a njegova fotografija "Underestimated power" najviše se dopala članovima žirija.

Ovo je prva nagrada koja je Kaknji donijela i profesionalni aparat kojim će moći nastaviti razvijati svoju ljubav prema fotografiji, umjetnosti i prenošenju emocija kroz fotografiju.

U razgovoru za Klix.ba Kaknjo je ispričao kako je nastala fotografija koja predstavlja prirodnu ljepotu Bosne i Hercegovine.

"Vodopad Kravica jedna je od najdragocjenijih prirodnih ljepota moje domovine, a fotografija je nastala kada sam vidio čovjeka u čamcu, nakon čega sam odmah reagovao. Fotografijom sam predstavio prirodu okruženja u kojem živim, a svi ti detalji na njoj su nama postali uobičajeni. Čovjek na čamcu svoju pažnju je posvetio mobitelu, a korištenjem pametnih telefona propuštamo i zanemarujemo ono oko nas", govori Kaknjo.

Dodao je da je ovim prizorom želio skrenuti pažnju na to da sve manje ljudi posvećuje pažnju pridodi te da tehnologija omalovažava moć prirode.Kaknjina mentorica Dijana Muminović, koja inače vodi Školu fotografije u Zenici, Kaknju je upoznala 2017. godine kada je došao na prvi čas.

"Affan i ja često planinarimo s društvom Vedro, a taj dan smo bili na vodopadu kada je dotrčao i tražio fotoaparat. Bilo mi je drago jer je želio ono što vidi kreativno izraziti kroz fotografiju. Nakon dva sata se vratio i rekao da je prazna baterija. Međutim, kada sam pogledala fotografije, pronašla sam mnogo lijepih, ali pobjednička je imala sve elemente da zaista osvoji ovu nagradu. Ponosna sam što je prepoznao sve elemente dokumentarne fotografije i što je kao mlad uspio ostvariti neki uspjeh", govori Muminović.

Kaknjo je na kraju istakao da nije mogao ni pomisliti da će osvojiti neku nagradu, ali da ga to ne čudi s obzirom na to da je učio od nekog ko je svoj studij posvetio fotografiji.

On je danas član CreativeShooting tima iz Zenice s kojim je izlagao svoje fotografije o cyberbullyingu u Muzeju Grada Zenice, Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a i u budućnosti će nastaviti vrijeme posvećivati fotografiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: