{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene su zapostavljene u dječijoj literaturi

S
5.5.2011. u 12:29
0
4
Žene su zapostavljene u dječijoj literaturi
0
Dječija književnost je inherentno seksistička, jer većina junaka su muškarci, tvrdi jedno istraživanje. Analizom 6.000 najprodavanijih dječijih knjiga objavljenih tokom prošlog stoljeća zaključeno je da se muški likovi u "glavnim ulogama" pojavljuju nebrojeno puta češće u odnosu na ženske.
Istraživači tvrde da njihovo otkriće ukazuje na simbolično uništavanje žena. Ukupno 31 posto najpopularnijih knjiga za djecu za glavni lik ima žensku osobu, dok su muškarci u 57 posto knjiga u glavnim ulogama. U ostatku knjiga je podjednaka zastupljenost muških i ženskih likova ili su rodno neutralni. I u knjigama gdje su likovi životinje, poput priče o zecu Petru, vodeći i pozitivni likovi su rijetko ženskog roda.

Mali kunići, medvjedi, sove, psi, lisice i žabe su najčešći likovi u dječijim knjigama, oni su glavni likovi u 23 posto knjiga.

Studija je pokazala da je neravnoteža pogoršana od početka 20. stoljeća, kada je taj omjer bio izjednačen. U ranim 1900-tim napravljena je distanca od knjiga koje se temelje na junakinjama poput Pepeljuge. No, upravo u toj literaturi se nalaze brojni dominantni ženski likovi. Sada dominiraju muški likovi poput Harryja Pottera i Alexa Ridera.

Stručnjaci kažu da u književnim djelima umire previše tigrova i žaba, što bi trebalo podsjećati djecu da žive u muškom svijetu, piše Daily Mail.

"Knjige doprinose tome da djeca shvate šta se očekuje od muškarca, a šta od žene, na osnovu toga oblikuju sliku o tome gdje je njihovo mjesto u svijetu", kaže Janice McCabe sa Florida State Univerziteta.

Uporano potenciranje rezlika koje se očituju kroz životinjske likove može biti može značajno doprinijeti simboličkom udruženju žena, kaže McCabe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: