Kultura
271

Žene sa prve linije: Deset heroina u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji RBiH

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Žene sa prve linije" autora Pierra Adriena Brazinnia naziv je izložbe fotografija koja je u ponedjeljak otvorena u Sarajevskom ratnom teatru.

Izložba sadrži portrete deset žena koje su u toku agresije na Bosnu u Hercegovine aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Događaj je zvanično otvoren u okviru programa 21. Modula memorije, a trajat će sve do četvrtka 28. aprila, dok je ulaz za sve posjetioce je slobodan.

"One su bili pravi borci na prvoj borbenoj liniji. Nisam želio slikati nekoga ko je bio u administraciji, nego žene koje su na prvoj liniji fronta, jer je to nešto što je postojalo i to sam želio prikazati", rekao je autor Brazinni.

Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Memory Module programa, istakao je da izložba govori o vrlo važnoj temi.

"Uloga žene u periodu rata je vanredno značajna i zbog toga smo odlučili da autori programa koji se održavaju u Sarajevu ove godine budu žene ili da se sami programi bave temema žena. Večerašnja izložba govori o jednom fenomenu o kojem se malo govori u našem društvu, a to je uloga žena borkinja", rekao je Module.

Podaci u arhivu Armije Republike Bosne i Hercegovine govore da je u proteklom ratu 5.360 žena učestvovalo u odbrambenim dejstvima.