Kultura
0

Izložba fotografija "Žene sa prve linije" predstavit će žene koje su učestvovale u Armiji RBiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Žene sa prve linije" autora Pierra Adriena Brazinnia naziv je izložbe fotografija koja sadrži portrete deset žena koje su u toku agresije na Bosnu u Hercegovinu, aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Podaci u arhivu Armije Republike Bosne i Hercegovine govore da je u proteklom ratu 5.360 žena učestvovalo u odbrambenim dejstvima.

"Danas kada spomenete žene u kontekstu rata u Bosni i Hercegovini, na njih se uvijek gleda kao na žrtve, a prve asocijacije su silovanja, izbjeglištvo, etničko čišćenje i slično. Međutim, ova percepcija očito ne pokriva sve stvarnosti koje su žene živjele tokom rata i zbog toga sam htio da ispričam i onu stranu koja govori o gordosti i hrabrosti", istakao je autor Pierre Adrien Brazinni. Naveo je da su mnoge od ovih žena nakon rata postepeno zaboravljene i odbačene.

"Osim nekoliko službenih ceremonija i standardnih izlizanih fraza, veoma malo pomoći im je ponuđeno. Mnoge od njih su nezaposlene, dobar dio njih ne prima boračku penziju, a sve pate od različitih stepena posttraumatskog stresa", naveo je Brazinni.

Izložba fotografija zvanično će biti otvorena u okviru programa 21. Modula memorije u ponedjeljak, 18. aprila u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 19 sati.

Izložba će u Sarajevskom ratnom teatru biti otvorena sve do četvrtka 28. aprila, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.