40 izlagačica
88

Žene iz BiH i Srbije predstavile umijeće izrade rukotvorina pomoću pletenja i heklanja

N. Ž.
Svoje umijeće izrade rukotvorina pomoću tradicionalnih tehnika ručnog rada – pletenja i heklanja predstavilo je danas 40 izlagačica iz Bosne i Hercegovine i Srbije tokom Diplomatskog dana, upriličenog u sklopu prve Kolonije rukotvorina u Tuzli.

Predstavljeni su motivi s narodnih nošnji karakterističnih za pogranična područja obje države, a originalni motiv potiče sa tkanog ćilima.

Koloniju je organizovalo Udruženje Bosanske rukotvorine BHCrafts u partnerstvu s NALED-om i Etno mrežom iz Srbije u okviru projekta ”Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pomoćnica gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Alma Halilović naglasila je značaj ovakvih inicijativa u unapređenju ekonomskog položaja žena, kao i jačanja svijesti o važnosti kulturne baštine.

"Čast nam je što je Grad Tuzla odabrana da bude domaćin prve Kolonije rukotvorina kao i što čuvarkuće naše tradicije aktivno učestvuju u ovom projektu. Ovo je prilika da predstavimo i promovišemo bogatstvo, ljepotu i raskoš narodne radinosti i stvaralaštva naše države", dodala je Halilović.

Šef komunikacija i glasnogovornik Ureda EU u BiH Ferdinand Koenig istakao je važnost očuvanja i promocije tradicionalnih rukotvorina i zanatskih radova. Dodao je da je ovaj projekat "primjer efektnih inicijativa realizovanih kroz IPA fondove EU, pokazujući ogromne prednosti prekogranične saradnje koja, zauzvrat, podstiče regionalnu integraciju".

Koenig je zaključio da "EU ostaje posvećena pomoći BiH u postizanju punog turističkog potencijala, omogućavajući posjetiocima da dožive jedinstvenu kulturu i tradiciju koju BiH može ponuditi."

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović istakao je da je događaj važan za poticaj lokalnog poduzetništva i razvoja kulturnog turizma.

"Razvoj kulturnog turizma predstavlja ključnu strategiju za diversifikaciju turističke ponude BiH te valorizaciju bogatstva tradicionalne kulture i baštine. Kulturni i etno oblici turizma privlače sve veći broj posjetitelja koji traže autentično iskustvo i proizvode, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom tradicijom, načinom života i starim zanatima. Stoga poticanje turizma koji podržava očuvanje ovih zanata može pomoći u i ekonomskom prosperitetu lokalnih zajednica."

Violeta Jovanović, predsjednica Etno mreže i izvršna direktorica NALED-a iz Srbije je naglasila kako se organizacijom ove kolonije šalje važna poruka međusobne podrške i zajedništva žena za dobrobit našeg regiona.

"Žene su nosioci najviših vrlina ovih prostora, čuvarke sećanja i nasleđa, simboli nade i pomirenja. One, uz adekvatnu podršku, mogu da budu nosioci uspešnog suživota i razvoja svih oblasti života od kulture do ekonomije", dodala je Jovanović.

Izvršna direktorica BHCrafts Lejla Radončić objasnila je da ovaj projekat podržava najmanje 60 žena iz 18 opština u dvije države i teži promociji njihovog zajedničkog rada i uspostave mostova saradnje.

"Kolonija je okupila žene iz različitih dijelova BiH i Srbije kako bi zajedno izrađivale rukotvorine s motivima karakterističnim za naše podneblje, koristeći simbole koji nas povezuju.

Ovaj projekat daje snažan podsticaj osnaživanju i unapređenju ekonomskog položaja žena i to prevashodno u seoskim područjima. Kao krajnji rezultat, imaćemo zajedničke proizvode koji će se izrađivati u obje države," zaključila je Radončić.