Festival Pravo ljudski
3

Žene heroine preživjele Aušvic i Omarsku gošće festivala

Klix.ba
U subotu, 10. novembra, 2012. najveću pažnju publike 7. Pravo Ljudski Film Festivala izazvat će projekcije filmova Prizivanje duhova i Pejzaži sjećanja-život Ruth Kluger koji u fokus stavljaju žene, heroine, koje su preživjele koncentracione logore Omarska i Aušvic. Publika će poslije projekcija imati priliku razgovarati sa glavnim protagonistkinjama, Nusretom Sivac i Ruth Kluger.

"Za nas lično, film Prizivanje duhova predstavlja jedan od najznačajnijih na Festivalu, jer je taj film vrhunac onoga što dokumentarna kinematografija može postići – odlučnost da se prekine ciklus viktimizacije, te da se promjeni okvir u sklopu kojeg su takvi zločini bili mogući: međunarodno krivično pravo koje je do kraja rata u bivšoj Jugoslaviji tretiralo zločine počinjene nad ženama kao kolateralnu štetu. Ovo je jedan od rijetkih filmova koji su imali direktan utjecaj na sustav!", istakla je Kumjana Novakova, pred sutrašnju projekciju i razgovor sa Nusretom Sivac. Nakon toga ulijediti će otvoreni razgovor sa panelisticama Lejla Mamut (TRIAL BiH), Sabiha Husić (Medica Zenica), Belma Bećirbašić (nezavisna istraživačica) pod nazivom Bez osnovane sumnje.

Sutra na programu 7. Pravo Ljudski Film Festivala je master-class Tracie Holder o feminističkom filmu, a takmičarski program se nastavlja projekcijom filmova portugalskog reditelja Pedra Filipe Marquesa Onakvi kakvi jesmo, dirljiv portret portugalske radničke klase pred ekonomsku krizu i La Bella Vista Alicie Kano iz Urugvaja o kući koja od fudbalskog kluba prerasta u transvestitski bordel da bi na kraju postala katolička kapela.

U okviru selekcije kratki kung-fu film Ive Radivojević Ben: U oku uma imat će svoju svjetsku premijeru, a bit će prikazani i film Kako sam zapalio Simona Bolivara, reditelja iz Sarajeva sa trenutnom adresom u Kanadi, Igora Drljevića, te Praxis Brune Cabrala. Četvrti dan Festivala završiti će se još jednim filmom sarajevskog reditelja, Vladimira Tomića, Nezavršena putovanja u sklopu selekcije re:versus, sa kojim će biti upriličeno doksanje nakon projekcije.