Kultura
0

Zemlja ekstrema: Film "Mustang" preispituje položaj žena u Turskoj

FENA
Film "Mustang" rediteljice Deniz Gamze Ergüven, rađen u koprodukciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara, četvrto je ostvarenje Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala koje je prikazano danas na press projekciji u Narodnom pozorištu.

Film u fokusu ima pet sestara, djevojčica koje žive u jednom selu na sjeveru Turske. Na povratku iz škole jedan dan nevino se igraju s dječacima, ali navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica pretvara se u zatvor, a vođene zajedničkom željom za slobodom one se suprotstavljaju ograničenjima koja su im nametnuta.

Rediteljica Deniz Gamze Ergüven istaknula je na konferenciji za medije nakon projekcije da je riječ o njenom prvom igranom filmu te da je snimanje počelo prije godinu dana. Ove je godine premijerno prikazan na Kanskom festivalu.

Navodi da je željela prikazati položaj žene u Turskoj. Podvlači da je to vrlo moderna zemlja u kojoj žene odavno imaju pravo glasanja, puno prije nego mnoge druge zemlje, ali da je to i zemlja ekstrema - od žena koje žive veoma modernim životom, do onih kojima su nametnute različite društvene stege poput glavnih junakinja u filmu.

"To je pravi društveni problem u Turskoj. U filmu nismo koristli detalje koji nisu realnost. Mislim da film postavlja pitanja o tome kakvo je naše društvo, ali na pozitivan način. Ovo je priča koja savršeno može biti smještena bilo gdje u cijelom svijetu", istaknula je ona.

Rediteljica podvlači da djevojčice, glumice u ovom ostvarenju, donose snažnu empatiju, emocije na koje ljudi reaguju i s kojima suosjećaju. Upravo se sva priča filma, kazala je, posmatra kroz oči djevojčica i njihova doživljaja svih situacija.

Također, podvukla je i pojedine snažne vizuelne trenutke filma, kao što su kose djevojčica koje lepršaju kada trče kroz polje, poput mustanga, odražavajući njihove karaktere.

Glumice u filmu se navele da im je proces snimanja i rada na filmu bio jako zanimljiv i zabavan, te da su se jako sprijateljile tokom tog vremena. Svjesne su u potpunosti, kako su podvukle, da se stvari koje su ispričane u filmu dešavaju u stvarnom životu.

Projekciju filma "Mustang" publika je ispratila višeminutnim aplauzom. Njegova zvanična projekcija je večeras u Narodnom pozorištu u 20 sati.

SFF