{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekipa turskog filma Mustang na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

18.8.2015. u 20:35
121
8
Ekipa turskog filma Mustang na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
121
Film "Mustang" rediteljice Deniz Gamze Ergüven, rađen u koprodukciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara, četvrto je ostvarenje Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala koje se prikazuje večeras u Narodnom pozorištu.
Film u fokusu ima pet sestara, djevojčica koje žive u jednom selu na sjeveru Turske. Na povratku iz škole jedan dan nevino se igraju s dječacima, ali navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica pretvara se u zatvor, a vođene zajedničkom željom za slobodom one se suprotstavljaju ograničenjima koja su im nametnuta.

Deniz Gamze Ergüven, rođena u Ankari 1978. godine, odrastala je u kosmopolitskom okruženju na potezu između Francuske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Nakon što je diplomirala književnost i stekla zvanje magistrice afričke historije u Johanesburgu, Ergüven upisuje studij režije na filmskoj akademiji La Fémis u Parizu.

Njen diplomski film Kap vode je prikazan u Cinéfondation programu Filmskog festivala u Kanu, a također je osvojio nagradu "Leopardi sutrašnjice" Filmskog festivala u Lokarnu. Devetnaestominutni film govori o pobuni mlade Turkinje (koju je odigrala sama Deniz) protiv patrijarhalnih vrijednosti i muške autokratije u njenom društvenom okruženju.

Nakon što je diplomirala režiju na akademiji La Fémis, Denis Gamze Ergüven je započela rad na svome prvom igranom filmu Kraljevi čiju je radnju smjestila u južni Los Angeles tokom uličnih nemira 1992. Sa projektom tog filma je učestvovala na Cinéfondation radionici kao i u radu scenarističkog laboratorija Filmskog festival Sundance.

Privremeno je zamrznula rad na filmu Kraljevi kako bi prema scenariju koji je napisala sa Alice Winocour u ljeto 2012. završila film Mustang. Mustang je snažna priča o ženskoj emancipaciji u modernoj Turskoj ispričana iz ženske perspektive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: