125 ruža i svijeća na godišnjicu
419

Zemaljski muzej pod ključem slavi 125. rođendan

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najstarija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, danas slavi svoj 125. rođendan. No, razloga za slavlje nema, jer je ovaj stub kulture svih naroda u BiH već četiri mjeseca zatvoren.

Nikada se ranije u njegovoj dugogodišnjoj historiji nije desilo da zbog nebrige nadležnih i nezainteresiranosti sveukupne javnosti ova ustanova zatvori svoja vrata, a njeni uposlenici budu ostavljeni na milost i nemilost.

Zemaljski muzej je i u najtežim vremenima za BiH prkosio neprijateljima kulturne baštine i historije sjećanja.

Danas, na svoj 125. rođendan, brojne zbirke od neprocjenjive vrijednosti u Zemaljskom muzeju neće biti izložene očima javnosti, a kada će se to opet desiti, niko sa sigurnošću ne može reći.

Svi koji Muzeju žele čestitati rođendan i izraziti želju da se ponovno otvori, danas mogu učestvovati u akciji "Kvaka za Muzej". Svaki posjetilac koji dođe do vrata muzeja će imati priliku da dohvati kvaku muzeja i tako poželi da se okonča ovaj crni period.

Godišnjica Muzeja bit će obilježena paljenjem 125 svijeća i polaganjem 125 ruža, a u Historijskom muzeju će biti upriličena izložba.

Zemaljski muzej osnovan je 1. februara 1888. godine. U početku je bio smješten u neuslovnim prostorijama pa se pristupilo izgradnji novih zgrada za što je projekt uradio arhitekta Karlo Paržik. Interesantno je da je to bila jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi, koja je u to vrijeme namjenski građena za tu svrhu. Muzej je svečano otvoren 4. oktobra 1913. godine. Tog datuma 2012. je i zatvoren.

Prvi direktor Muzeja je bio Kosta Herman, a trenutni je Adnan Busuladžić.