Kultura
108

Zemaljski muzej nakratko otvoren povodom Dana kulture BiH

Piše: A. U.
Ibrahim Spahić i Marica Filipović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana kulture BiH, proglašenog na Kongresu Kulturnog foruma BiH, predstavnici Kulturnog foruma BiH i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH posjetili su Zemaljski muzej i poklonili mu knjige.

"Kulturni forum BiH proglasio je 23. april Danom kulture BiH. Našli smo se ovdje, među eksponatima iz srednjeg vijeka, na mjestu gdje su zatočene svete knjige, kako bismo podržali Zemaljski muzej i institucije kulture", izjavio je za Klix.ba Ibrahim Spahić.

Na prvom kongresu Kulturnog foruma BiH, 2009. godine, usvojena je Deklaracija o kulturnoj strategiji BiH, kojom se zahtijeva zakonsko rješenje problema kulturnih institucija BiH.

"Ovdje smo jer su ovdje duhovne vrijednosti BiH, kao i bh. i svjetska kulturna baština. Odlučili smo da Dan kulture BiH obilježimo u Zemaljskom muzeju i uručimo mu knjige iz NUB BiH", rekao je Spahić i najavio kako će na Svjetski dan knjiga pokušati opet svima uputiti poziv na rješavanje problema kulturnih institucija.

Radnici Zemaljskog muzeja i pored 18 neisplaćenih plata, uspjeli su očuvati ovu instituciju kulture. U tome im pomažu i učenici obližnje Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, sa kojima već šest mjeseci spašavaju botaničku baštu.

"Godine 2013. je navršeno 10 godina od potpisivanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Knjiga i pisana riječ su najbolji primjer te baštine, zato je ovaj poklon značajan za Zemaljski muzej. Muzej je zatvoren već šest mjeseci, bez nade da će se uskoro otvoriti. Mi pokušavamo na razne načine naći rješenje za ovaj problem. I dalje čuvamo ovo blago i to ćemo nastaviti uprkos svemu. Ipak, ako ovi predmeti mogu izdržati, biljke ne mogu. U njihovom očuvanju nam pomažu učenici", izjavila je za Klix.ba Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja.

U očuvanju botaničke bašte Zemaljskog muzeja učestvuju učenici drugih i trećih razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, rasadničari i hortikulturni tehničari.

"Mi muzeju pomažemo u okviru praktične nastave, imamo potpisan ugovor i surađujemo već desetak godina. Šteta je da ovo ostane zakrčeno, s obzirom na to da muzej ne radi. Bašta se mora stalno održavati, a učenici to rade na dobrovoljnoj bazi", izjavio je za Klix.ba profesor praktične nastave iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.