Ostvaren napredak
15

Zemaljski muzej BiH smanjio dugovanja, od iduće godine na nuli

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Danas je u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu održana konferencija za medije povodom predstavljanja rezultata poslovanja ove ustanove u toku 2018. godine.

Kako je naveo v. d. direktora Mirsad Sijarić, Zemaljski muzej BiH je poduzeo veliki broj aktivnosti s ciljem saniranja lošeg stanja infrastrukture, obnavljanja i uvođenja u funkciju novih izložbenih prostora te općeg poboljšanja uvjeta za posjetioce i same uposlenike.

Mirsad Sijarić, v.d. direktora Zemaljskog muzeja (Foto: H. M./Klix.ba)
Mirsad Sijarić, v.d. direktora Zemaljskog muzeja (Foto: H. M./Klix.ba)

On je istakao i to da se pristupilo izradi projektne dokumentacije za temeljito saniranje stolarije i elektroinstalacija, čije loše stanje ugrožava sigurnost objekta i muzejskih eksponata.

"U 2018. godini okončan je trogodišnji, vrlo uspješan projekt podrške i treninga stručnjaka za konzervaciju i restauraciju uz veliku pomoć italijanskih institucija. Također, privodimo kraju i projekt 'Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH' koji je finansirala Ambasada SAD-a u BiH. Kada se okonča ovaj započeti projekt, ostvarit će se preduvjeti za konačnu realizaciju stalne postavke 'BiH u prahistorijsko doba', najveće i vjerovatno najvažnije stalne postavke Zemaljskog muzeja BiH koja je javnosti nedostupna još od 1992. godine", istakao je Mirsad Sijarić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Također, on je naglasio kako ga raduje što je Zemaljski muzej BiH ostvario saradnju s pariskim muzejom Louvreom, sa čijim stručnjacima zajedno rade na pitanjima inventarizacije, preventivne konzervacije i razvoja vlastitih resursa.

"Posebno zadovoljstvo nam je istaknuti da je dug Zemaljskog muzeja BiH prema uposlenicima i Poreznoj upravi FBiH drastično smanjen. S prvobitna četiri miliona KM duga, koji je zabilježen prije tri godine, on trenutno iznosi 608 hiljada KM, što znači da bismo ovim tempom saniranja duga tokom naredne godine mogli pozitivno poslovati", kazao je Sijarić.

Na samom kraju Mirsad Sijarić je istakao kako su svi uposlenici Zemaljskog muzeja BiH u toku 2018. godine učinili ogroman napor kako bi održali korak s naučnim, vaspitno-obrazovnim i muzeološkim poslovima koji su rezultirali brojnim publikacijama, izložbama, predavanjima i međunarodnim saradnjama.