Ne propustite
55

Zemaljski muzej BiH slavi 135. rođendan, danas možete pogledati i sarajevsku hagadu

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi 135. rođendan, a posjetitelje očekuje bogat program, koji traje do 21 sat.

Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, uposlenici su pripremili i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

Zemaljski muzej po prvi put za javnost otvara depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond. Građa koju posjeduje biblioteka je sistematski prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije. Tu su i raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije.

Sarajevsku hagadu možete pogledati večeras od 20 do 21 sat. Nastala je u drugoj polovini 14. stoljeća na području sjeverne Španije, a na tlo Bosne i Hercegovine donijeli su je protjerani Jevreji Sefardi.

Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste. Za vrijeme rata, odnosno od 1992. do 1995. godine čuvana je u podzemnom trezoru Narodne banke sve do kraja rata, a nakon toga je brigu o Hagadi preuzeo Zemaljski muzej.

Kompletan program obilježavanja 135. rođendana možete pronaći ovdje, a ulaz je besplatan.