U subotu, 18. maja
0

Zemaljski muzej BiH obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja

L. R.
Zemaljski muzej (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zemaljski muzej (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u subotu, 18. maja u periodu od 10 do 22 sata obilježit će se "Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2024". Ulaz u Zemaljski muzej je besplatan.

Zvanično od 1977. godine, Međunarodni savjet muzeja (ICOM) svake godine organizuje "Međunarodni dan muzeja", koji simbolizira jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu.

Svake godine se širom svijeta sve više muzeja priključuje obilježavanju ove manifestacije, tako da je, na primjer, prošle 2023. godine na istoj učestvovalo više od 37.000 muzeja iz oko 158 zemalja svijeta.

Foto: Press
Foto: Press

Ovogodišnja tema manifestacije "Međunarodni dan muzeja" glasi: "Muzeji, obrazovanje i istraživanje" (Museums, education and research), kojom se naglašava ključna uloga kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Također, ovaj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

Kako navode iz Zemaljskog muzeja BiH, oni su ovaj put pripremili iznimno bogat edukativno-zabavni program. Sve detalje o ovogodišnjem programu možete pratiti na zvaničnim stranicama društvenih mreža Facebook i Instagram.