Sumiranje rada
0

Zemaljski muzej BiH najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanja alpskog tritona

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije u kojoj je govoreno o radu Zemaljskog muzeja BiH u protekloj godini i planovima za narednu.

V.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić najavio je da bi u narednoj godini Muzej mogao otvoriti novu stalnu postavku. Riječ je o izložbi "Vodozemci i gmizavci u Bosni i Hercegovini“ koja će biti otvorena 1. februara.

Sijarić je također kazao da se radi na rekonstrukciji depoa Zemaljskog muzeja, a riječ je o djelovima odjela za arheologiju i etnologiju, a u protekle dvije godine najveći zahvat bila je rekonstrukcija Botaničkog vrta Muzeja.

Kad je riječ o planovima za narednu godinu, Zemaljski muzej BiH bi sa izložbom "Prvi kraljevi Evrope" naredne godine trebao da gostuje u Kanadskom muzeju istorije.

Istaknut je i projekt spašavanja endemske vrste alpskog tritona koji živi isključivo u Prokoškom jezeru, a kojem je zbog nebrige prijetio nestanak. Kustosi su uspjeli da nađu dovoljan broj jedinki u barama i okolnim manjim staništima oko Prokoškog jezera, koje se sad nalaze u Muzeju gdje su im napravljeni uslovi te je plan da se, kad se dovoljno razmnože, vratiti ih u prirodno stanište.

Sijarić je naveo da postoji mogućnost da se na južnoj strani Botaničkog vrta naprave dva jezera, gdje bi smjestili ovu ugroženu vrstu.

Kustosica i zamjenica v. d. direktora Ana Marić, govoreći o poslovanju te institucije u protekloj godini. Navodi da Muzej zapošljava 53, a potrebno mu je 105 uposlenika.

"Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine zapošljava 50 posto od potrebnih kadrova i toj instituciji potrebni su mladi, obrazovani kadrovi", navela je.

Kako je rečeno, Zemaljski muzej iz godine u godinu bilježi povećanje broja posjetilaca.

Snižene su cijene karata za penzionere i studente koja sad iznosi dvije KM. Karte za odrasle su 8 KM, a za predškolsku djecu ulaz je besplatan.

Godišnje potrebe Zemaljskog muzeja za plate i režije su, kako je navela Marić, 1.600.00,00 KM. Muzej je od domaćih institucija, Federacija BiH i Kanton Sarajevo, dobio 1.555.888,32 KM. Vlastita zarada iznosila je 360.722,00 KM.