Enkaustika u BiH
3

FOTO / Zdena Pisker peglom slika nevjerovatne prizore

Piše: T. Sekulić
Voljeli biste da znate slikati, ali ste s kistom nespretni i on izgleda tako nezgrapno u vašoj ruci? A, zamislite da slikate peglom? Možda zvuči nemoguće, ali upravo ovim kućanskim aparatom slika 60-godišnja Zeničanka Zdena Pisker. Pegla tako jednostavno klizi papirom i za samo nekoliko minuta od rastopljenih voštanih bojica nastaju predivne slike prirode.
Zdena Pisker
Zdena Pisker
Prije nekoliko godina Pisker je u jednom časopisu pročitala da slikanje peglom oslobađa od stresa. Tada nije ni znala da se ta tehnika zapravo naziva enkaustika.

"Nisam akademska slikarica, već jako kreativna osoba. Prije 10 mjeseci počela sam se baviti slikanjem peglom i ubrzo saznala da se ta tehnika naziva enkaustika. Riječ je o staroj, zaboravljenoj tehnici. Slike se rade vrućim voskom s dodatkom pigmenta", kazala je Pisker za Sarajevo-x.com.

Posljednjih godina enkaustika je ponovo postala jako popularna u svijetu, a zanimljivu tehniku slikanja Pisker je približila i Bosancima i Hercegovcima, ali i građanima naših susjednih zemalja.

"To je tehnika kojom možete slikati peglom ili nekom drugim kućanskim aparatom na kojem možete regulisati toplotu. No, pegla je savršen izbor jer ima glatko dno kojim se boja raznosi po papiru, kamenu, drvetu, staklu ili nekom drugom materijalu koji ne upija vosak. Ja rastapam voštane bojice i peglom ih nanosim na papir. Bukvalno slikam peglom umjesto kistom", ispričala je Pisker.

Istakla je kako joj je za sliku na manjem formatu potrebno svega nekoliko minuta. Slika pejzaže i jednostavno pusti da je ruka vodi i da pegla klizi po papiru. Pisker je donedavno slikala samo zbog sebe, kako bi se opustila i uživala stvarajući, ali posljednjih mjeseci enkaustiku promoviše u našoj zemlji, te održava radionice.

Svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Sjećanja" održat će 18. maja u 18.00 sati u Muzeju grada Zenice, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Izložba će biti otvorena od 18. maja do 7. juna, svakog dana između 9.00 i 17.00 sati.

"Izložba nosi naziv 'Sjećanja' jer pokušavam vratiti sjećanja na enkaustiku, tu zaboravljenu tehniku. Za posjetioce izložbe bit će organizirana i praktična demostracija slikanja koji će i sami imati priliku pokušati povući svoje prve poteze peglom umjesto kistom. Također, 28. i 29. maja ću održati izložbu u Sarajevu, a ovaj vikend organizujem i radionice u Sarajevu", rekla je Zeničanka.

Za crtanje peglom umjesto kistom najviše su zainteresovane mlade osobe, tvrdi Pisker, mada i nešto starije osobe žele povući nekoliko poteza peglom i naslikati prizore iz svoje mašte.

Oni koji su zainteresovani za ovaj vid slikanja Zdenu Pisker mogu kontaktirati putem e-maila [email protected].