|

Zbog Daytonskog sporazuma gladuje sedam kulturnih institucija u BiH

Zbog Daytonskog sporazuma gladuje sedam kulturnih institucija u BiH
13
Klix.ba
2.12.2014. u 09:15
2
komentara
13

dijeljenja
Zbog Daytonskog sporazuma gladuje sedam kulturnih institucija u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Marcus Weisen, konsultant za muzeje i kulturno naslijeđe, na stranici The Museums Association piše o stanju Zemaljskog muzeja u Bosni i Hercegovini.
Marcus Weisen piše kako je u Sarajevu postao svjedok priče o iznimnoj otpornosti muzeja. Dogodilo se to u oktobru 2014. godine, kad je bio glavni govornik na balkanskoj konferenciji o muzejima - "Balkanski muzeji bez granica" u Sarajevu.

"Priča se odvijala u toku noći, a mnogi sudionici su se pridružili obilasku Nacionalnog muzeja Bosne i Hercegovine. Ušli smo kroz stražnji ulaz uz pratnju tihog osoblja. Kako smo ušli, sobe su se na trenutak osvijetlile, da bi uskoro ponovo utonule u mrak. Vidjeli smo izvrsnu neoklasičnu zgradu, zapanjujući kolekciju minerala i različite eksponate...", piše Weisen.

On dodaje kako zanatlije i dizajneri nisu plaćeni za svoj rad. Ustvari, niko od osoblja nije plaćen, budući da je muzej, podsjeća, bio prisiljen zatvoriti svoja vrata prije dvije i po godine zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Većina zaposlenog osoblja je u muzej od njegovog zatvaranja dolazila po principu rotacije, provodeći u njemu možda jedan dan svake druge sedmice. Ovo je uporan i konstruktivan protest u korist kulture i obrazovanja", navodi se u tekstu.

Ubrzo nakon završetka rata 1992-95, "Kulturne baštine bez granica", nevladina organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine pogođene sukobom, zanemarivanjima ili prirodnim katastrofama, postala je prva organizacija za ponovno povezivanje stručnjaka u ovom polju. Ova je organizacija također podržala Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine kada je riječ o ratnim popravkama.


"Kompleksno naslijeđe rata i današnje ustrojstvo Bosne i Hercegovine uključuje mnogo političkih stranaka na Balkanu, kao i zapadnih sila i Ujedinjenih nacija. Daytonski mirovni sporazum, koji je zapečatio kraj rata, rezultirao je sistemom odlučivanja koji izgladnjuje sedam glavnih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini od stabilnog finansiranja", piše Marcus Weisen, te dodaje kako dva autonomna entiteta Bosne i Hercegovine nemaju volje da se posvete osiguravanju sredstava za rad muzeja, dok država BiH u ovakvom ustavu nema nadležnost nad kulturnim sektorom.

"Uspješne i inkluzivne kulturne institucije miru daju smisao. Stanje kulture je odgovornost svih uključenih sila, a kulturne organizacije u Evropi trebaju podići svoj glas i pozvati na rješenje ove situacije. Jednog dana, oni koji donose odluke u Bosni i Hercegovini će biti ponosni na izvrsnu kulturnu baštinu koju čuvaju za generacije koje dolaze", zaključuje Weisen.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...