Kultura
0

Zbirka pjesama "Modra rijeka" dostupna na internetu u originalnoj verziji

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Obnovljeno izdanje zbirke pjesama "Modra rijeka" poznatog bh. pjesnika Maka Dizdara, iz 1971. godine, od danas je dostupno svima putem interneta.
Nenad Veličković i Gorčin Dizdar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nenad Veličković i Gorčin Dizdar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Fondacija Mak Dizdar odlučila je ovu vrijednu zbirku sačuvati od zaborava i predstaviti je doslijedno kakva je bila i u štampanom izdanju 1971. i 1972. godine.

"Moj otac Enver Dizdar je puno više znao o Makovim djelima. Govorio mi je kako je njegova posljednja zbirka zaboravljena, da se o njoj ne govori. No, to je promijenio Nenad Veličković kada je napisao svoj osvrt. Nakon toga smo odlučili, s obzirom na to da je originalna zbirka teško dostupna, ni mi je nemamo u Fondaciji, napraviti online verziju knjige koja će biti dostupna svima besplatno u PDF formatu. Cilj Fondacije je da se djela Maka Dizdara odbrane od raznih političkih i ideoloških prisvajanja i da se omogući demokratski pristup njegovom djelu", rekao je Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Mak Didar” i Makov unuk.

Sama pjesma "Modra rijeka", po kojoj je zbirka dobila naziv, razlikuje se u ovoj knjizi i udžbenicima iz kojih osnovci, srednjoškolci i studenti uče. Kako je rekao književnik Nenad Veličković, mnogi su tumačili ovu pjesmu, ali ne njenu konačnu verziju.

"Kada pročitate pjesme iz zbirke uvidite da se kroz njih čuje Odisejev glas. Shvatit ćete da 'Modra rijeka' kao zbirka govori o povratku jednog ratnika koji je činio loše stvari i vraća se kući svjestan da će ponovo napraviti zlo. On želi iz takvog svijeta izaći, ali izlaza nema, osim preko Modre rijeke. Mak nas ovom zbirkom poziva da tragamo za boljim svijetom, da ga tražimo u poeziji i putem poezije", rekao je Veličković.

Zbirka pjesama "Modra rijeka" nikada nije ponovo objavljena. Fondacija Mak Dizdar je na ovaj način dala svoj kulturno-historijski doprinos, a naredne godine zbirka bi mogla ugledati svjetlost dana i u štampanom izdanju.

Online izdanje knjige možete preuzeti na zvaničnoj stranici Fondacije Mak Dizdar.