{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Završeni radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju BiH

Klix.ba
24.1.2019. u 10:17
35
13
Završeni radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju BiH
35
Završeni radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju BiH
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Početkom godine završeni su radovi na restauraciji krova Odjeljenja za prahistoriju u Zemaljskom muzeju BiH koji su obuhvatili zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg je postavljen Zink lim koji ima duži vijek trajanja.
Sanacija krovova je prethodila radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine. Pored toga, urađena je i restauracija betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline te je uveden sistem vatrodojave i videonadzora koji su dio preventivne konzervacije zbirki muzeja.

Završetak radova na restauraciji zidnog i stropnog slikarstva i nabavka opreme za preventivnu konzervaciju zbirki stvorit će uvjete za postavljanje izložbe u salonima Odjeljenja za prahistoriju koje je zatvoreno za javnost od 1992. godine.

Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu" implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH. Ukupan iznos projekta je 1.070.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: