Festival komedije
294

Završena Mostarska liska: Najbolja predstava "Tri dana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Svečanom dodjelom nagrada u dvorani Narodnog pozorišta Mostar večeras je zatvoren 20. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska“, koji je na osam dana u najveći hercegovački grad donosio smijeh izvedbama najboljih predstava iz BiH i regije.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Aleksandar Seksan, Erol Kadić i Goran Damjanac donio je odluku za najbolju predstavu u cjelini, za najboljeg glumca i glumicu.

Grand Prix osvojila je predstava "Tri dana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Veliku lisku" uz titula najboljeg glumca festivala osvojio je Marko Torjanac, a "Veliku lisku" uz titulu najbolje glumica festivala osvojila je Snežana Vidović.

"Veliku liska" uz titulu najbolje režije ponijela je mostarska redateljica Tanja Miletic-Oručević, za predstavu "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Specijalna nagrada za originalan dramski tekst otišla je u ruke Eve Kamchevske, dok je specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodijeljena ansamblu predstave "Terapija" Regionalnog pozorista Novi Pazar.

Žiri medija činili su Mirsad Behram, Sabina Buzaljko i Berislav Jurič, a žiri publike Amira Trbonja, Azemina Gubeljić i Sarah Sarić.

Na festivalu komedije koji je u Narodnom pozorištu Mostar održan od 19. do 26. maja odigrano je sedam takmičarskih predstava koje su pristigle iz BiH i regiona, a kako su organizatori kazali, na konkurs je pristiglo 40 prijava od kojih su izabrane najbolje.

Tako su Mostarci imali priliku pogledati premijeru predstave Mostarskog narodnog pozorišta "Psihopate", makedonske autorice Eve Kamčevski, u režiji crnogorskog redatelja Zorna Rakočevića, "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, "Djelidba", Kamernog teatra 55 Sarajevo, "Zid" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, "Tko je ovdje lud", Kazališta Planet Art iz Zagreba, "Covid ljubav", Pozorišta, "Prijedor", "Terapija", Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svake večeri održana je dodjela nagrade "Mala liska" za najbolju glumu koja je dodijeljena tokom festivala Ajli Hamzić, Saši Oručeviću, Snežani Vidović, Nusmiru Muharemoviću, Vanesi Glođo, Sabitu Sejdinoviću, Sandi Krgo, Ivanu Skoki, Ivi Krešiću, Marku Torjancu, Nataliji Đorđević, Jeleni Seksen, Deanu Batozu.